
A venit iarna, schimbati anvelopele
O anvelopa (sau cauciuc in termeni uzuali) este un invelis in forma de inel care se monteaza pe o janta pentru a o proteja si pentru a asigura aderenta rotii cu drumul, dar si pentru a oferi o amortizare a socurilor in timpul mersului unui vehicol. Materialele din care sunt confectionate anvelopele moderne sunt cauciucul sintetic, cauciucul natural sau diverse tesaturi care au in compozitia lor anumite substante chimice compuse.
O anvelopa este compusa din doua parti distincte, corpul anvelopei si banda de rulare. Banda de rulare asigura aderenta la sol in timp ce corpul asigura suportul pentru anvelopa, in asa fel incat sa poata fi fixata pe janta.
Inaintea inventarii cauciucului (anvelopei) erau folosite pur si simplu niste benzi de metal care erau montate pe roata de lemn pentru a preveni uzarea si deterioararea ei. Se mai pot intalni si astazi la carute.
In epoca moderna marea majoritate a pneurilor sunt structuri gonflabile, asemanatoare unei gogosi, care sunt umplute cu aer fie direct fie prin intermediul unei camere. Pneurile sunt utilizate pe mai multe tipuri de vehicule, cum ar fi autoturisme, biciclete, motociclete, camioane, sau aeronave.

Anvelope de iarna
Cele mai vechi anvelope au fost benzi din fier (mai tarziu din otel), plasate pe roti de lemn, utilizate la carute si vagoane de marfa. Predecesoarea anvelopei era incalzita intr-o forja, plasata pe roata si racita,metalul se contracta si se potrivea perfect pe roata. Pentru aceatsa operatiune era necesar un muncitor calificat, de obicei fierarul indeplinind aceatsa munca. Aceasta metodologie oferea o suprafata rezistenta la uzura pentru roata din lemn. Cuvantul „anvelopa”, a aparut initial ca o varianta pentru a se referi la benzile de metal folosite pentru a „incalta” rotile.
Prima anvelopa pneumatica a fost realizata de catre John Boyd Dunlop, care desi lucra ca medic veterinar in Belfast, Irlanda, in 1887 a realizat pentru bicicleta fiului sau primul cauciuc. A construit aceasta anvelopa pentru a preveni durerile de cap ale fiul sau pe drumurile accidentate datorate zdruncinaturilor.
Desi exista o controversa in desemnarea primului inventator al anvelopei pneumatice (dupa unii acesta ar fi Scot Robert William Thomson), Dunlop este desemnat ca primul care a realizat „un cauciuc care ar putea rezista la uzura si care pastreaza capacitatea de adaptare la drum a rotii”.
In ceea ce priveste vulcanizarea (lipirea) cauciucului natural, este atribuita lui Charles Goodyear si Robert Thomson William.Primele cauciucuri sintetice au fost inventate in laboratoarele Bayer inca din 1920.
In zilele noastre peste 1 miliard de anvelope sunt produse anual in peste 450 fabrici de anvelope, acestea fiind cel mai mare consumator de cauciuc natural. O previziune pentru anul 2015, de exemplu, arata ca vor fi produse aproape doua miliarde de anvelope.
Cel mai recnent material pentru producerea anvelopelor este butadien-stirenul. In anul 2010 s-au vandut cauciucuri in valoare de peste 140 de miliarde dolari, iar primele cinci cele mai cunoscute companii producatoare in functie de venituri sunt Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental si Pirelli.
Banda de rulare este acea parte a anvelopei care vine in contact direct cu suprafata drumului. Profilul benzii de rulare este caracterizat prin forma geometrica a canelurilor. Aceste caneluri sunt necesare pentru a asigura canalizarea apei atunci cand ploua si a preveni acvaplanarea. Acvaplanarea este un fenomen de plutire a cauciucurilor pe o suprafata plana acoperita de un strat subtire de apa. Un alt atribut al benzii de rulare este acela de a reduce nivelul de zgomot la valori rezonabile in timpul mersului.
Anvelopele de inalta performanta au valori mici ale raportului dintre suparafata proemineta a anvelopei si cea scobita, pentru a oferi cea mai buna aderenta si tractiune, insa de obicei sunt confectionate dintr-un cauciuc mai moale, ceea ce duce la deteriorarea mai rapida a benzii de rulare.
Exista in zilele noastre cauciucuri pentru diverse situatii de rulare, in functie de anotimp sau tipul carosabilului. Exista de exemplu cauciucuri pentru zapada si noroi (folosite in general iarna), cele obisnuite de vara si evident cele universale sau mixte. Intotdeauna este de preferat folosirea unei anvelope specifice decat a uneia mixte, deoarece acestea desi fac fata in conditii obisnuite atat iarna cat si vara, in conditii de temperaturi scazute sau foarte ridicate nu mai sunt la fel de sigure in exploatare.