Voci de aur: Angela Moldovan si Stefania Rares
Desi cand eram mic nici nu voiam sa aud de muzica populara, nu stiu cand am avut o revelatie: este muzica pentru sufletul meu. Asa am ajuns sa ascult destul de des – cam de 5 ori pe an maxim – melodiile celor doua moldovence: Angela Moldovan si Stefania Rares. Prima e venita de peste Prut si stabilita la noi inca din copilarie. A studiat opera si ne-a incantat cu melodii atat de frumoase precum celebra bundita. A doua este suceveanca de-a mea, iar cum am descoperit ca am si ceva sange de „hahol”, nu-i de mirare ca-mi place atat de mult Hutulca.
Voci de aur: Angela Moldovan si Stefania Rares
Daca nu as fi studiat atent biografia celor doua nici azi nu as fi stiut ca este o stransa legatura intre data nasterii lor si viata mea. DA, n-ai sa crezi – Angela Moldovan este nascuta in anul 1927, anul in care a vazut lumina zilei tatal meu, iar Stefania Rares – ai ghicit deja, in 1939 – anul in care s-a nascut mama mea.
Mititica de statura Angela Moldovan, dar cu o voce mare. Bine, daca o intreb pe sotie o sa zica ca e cam pitigaiata. Dar si-a pastrat vocea asta de auri pana la 86 de ani, cand ne-a parasit. Coincidentele merg mai departe, Angela s-a nascut la Chisinau, locul unde azi im petrec eu cele mai frumoase clipe.
Din fericire Stefania Rares inca mai traieste, are 77 de ani si probabil ca pentru mine cea mai frumoasa melodie a ei va ramane Hutulca. Da, asa e omul nostru, cauta legaturi pe care de altfel nu le-ar cauta, atunci cand ceva ii place. Legat de Hutulca sa stiti ca sunt mai multe varainte, mie imi plac ambele. Evident este si un dans bucovinean cu acelas nume, pe care ar trebui sa-l invat cat mai curand. Doar ca eu nu-s asa bun la dansuri, asta e. As fi putut merge la Carlibaba, comuna unde dansul este renumit. Dar n-ai sa crezi ca intre Radauti si Carlibaba sunt peste 100 de kilometri, desi sunt in acelasi judet. Dar trebuie sa ocolesti muntii.