Cum sa devin blogger si influencer
Odata cu pandemia asta care ne-a tinut pe toti in casa mai mult de doua luni, iar sfarsitul nu se vede limpede la orizon, multi s-au gandit sa devina bloggeri si influenceri, ca sa manance si ei o piane alba mai usor. Asadar o sa incerc sa va spun cate ceva din experienta mea, desi eu nu am ajuns la performante uluitoare, dar ma pot lauda cu cateva mii de cititori zilnic. Mai am un pas, mic de altfel, sa adaug cateva zerouri la numarul celor care ma citesc si gata. Scopul final ar fi cam 100.000 pe zi, cred ca de aici in colo va fi mult mai simplu, nu-i asa?
Conținut articol
Cum sa devin blogger si influencer
Teoretic nu e tot una sa fii blogger sau influencer, perima categorie ii implica pe cei ce doar scriu pe teme diverse, dar nu-i exclude pe cei din a doua categorie si viceversa. Daca vrei ca lumea sa revina pe site-ul tau, scrie articole decente, din care sa traga o concluzie cel care le citeste. Nu trebuie sa fie neaparat chestii savante, dar nici banalitati. Formeaza-ti o comunitate, astfel ai sansa sa fii citat din cand in cand. Tine legatura cu cititorii, cand iti scriu, raspunde rapid si la obiect. Iata cateva sfaturi de inceput, vom reveni cu detalii pe parcursul acestui articol, care va fi destul de lung.
Daca ai avut rabdare si curioizate ca sa ajungi pana aici, sa vedem care e primul pas: creaza un blog. Ai sa te intrebi cum sa fie: gratuit pe blogger sau WordPress, TLD .Ro sau international. Depinde de scopul tau, daca e sa faci bani cu AdSnese, recomand orice TLD, dar nu blog gratuit. Daca e vorba de servicii, poti merge si pe variantele gratis, dar sa-ti iei adio de la venituri pe baza de continut si trafic.
Cat poate sa castige un blogger
Aici raspunsurile difere de la nisa la nisa si de la experienta proprie la orice altceva legat de domeniul asta. Daca e ceva interesant in ceea ce scrii, poti usor sa faci cateva sute de euro pe luna. Nu faceti socoteli de genul: un blog imi aduce 200 de euro, fac 10 si uite cum am eu 2000 de euro pe luna! Nu merge chiar asa, in plus cresc cheltuielile si timpul pierdut pentru a intretine fiecare site / blog in parte.
A, daca ai 10 teme diverse pe care vrei sa le dezvolti, asta e altceva. Evident ca un blog generalist nu se compara cu unul de nisa. Conteaza si in ce limba scrii, dar daca pe romaneste te descurici mai bine, banii castigati cu trafic din Romania sunt putini, in schimb pe un blog in engleza, se ajunge la rezultate mai greu, pentru ca e competitia mai mare.
Blogger versus YouTuber
Daca vrei sa-ti expui moaca pe YouTube atunci varianta a doua e mai buna, pentru a ajunge influencer. Nu-ti recomand sa faci reclama la lenjerie de corp, ca sa nu-i zic altfel, dar poti prezenta o gramada de lucruri interesante. Mai ai si varianta Instagram, dar acolo sincer cred ca merge doar pentru fete fasnete, un barbat ce poze sa puna ca sa stranga sute de mii de urmaritori? Ma refer la poze personale – nu neaparat cu el, dar sa nu fie copiate de pe internet.
Pe YouTube te poti promova rapid, fie prin tag-uri bine ales si denumiri inspirate de clipuri si pana la distribuiri pe retelele de socializare. Este stiut ca un video atrage imediat atentia, asa ca de ce sa nu incerci si varianta asta? Ca blogger este mai grei sa te promovezi cand nu ai cunostinte despre asa ceva, deci varianta mai usoara ramne cea de influencer. Vom reveni du alte detalii intr-un articol viitor!