Care e diferența dintre pălincă, țuică și horincă

Romanii au impresia ca diferența dintre pălincă, țuică și horincă este taria licorii, dar de fapt nu este deloc asa. Pe langa faptul ca palinca este o denumire ardeleneasca, la fel ca si horinca, de fapt conteaza din ce e facuta licoarea si nu taria ei. Daca e de pruna, e tuica, cu siguranta. Daca e din fructe diferite: pere, mere sau mai stiu eu ce, devine palinca. Daca vorbim de horinca, asta e de fapt denumirea folosita in Ardeal  in Maramures si in unele parți ale Tarii Oasului.  Asta e toata filozofia, restul este de fapt legenda urbana.

Care e diferența dintre pălincă, țuică și horincă

Distilarea licorilor cu denumirea de pălincă, țuică și horincă este ceea ce difera si face diferenta intre calitatea lor. De multe ori se practica chiar si a treia distilare, oferind pe langa puritate si tarie. Ardelenii practica mai des acest tip de prelucrare, in restul tarii ajunge o singura data.

Palinca a ramas si romaneasca si ungureasca, ba chiar si sarbeasca, chiar daca ungurii au vrut sa o faca marca proprie, produs autohton. Cert este ca la noi acum 500 de ani exista deja atestata documentar in zona Satmarului. In mod traditional palinca ar trebui sa fie de peste 50 de grade, desi tuicile incep de la 24 de grade si merg pana la 65 de grade. Doar sa nu te arda la gat, in rest nu mai zic nimic. Unii spunca o lingura de tuica pe zi inainte de masa este doctorie curata. Ati retinut: o lingura nu un paharel, oricat ar fi de mic.

Cat lichid este intr-o lingura? In mod normal ar fi cam 14 ml, hai maxim 20 ml daca e o lingura mare de ciorba. In rest se recomanda cat mai mic sa fie consumul, nu zilnic, nici macar saptamanal, ci la ocazii si cu multa – foarte multa moderatie. Acum daca ati aflat diferentele dintre cele 3 licori, macar o sa stiti ce consumati, nu conteaza ca e de prune sau de gutui, gustul vostru este cel care  decide care e mai buna.

pălincă, țuică și horincă

Care e diferența dintre pălincă, țuică și horincă

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.