Cat costa sa ai un site
Stateam si ma intrebam intr-o zi, cat costa sa ai un site, in ideea ca renunti la site-uri gratuite oferite de diferite platforme, iar munca proprie si timpul de intretinut site-ul nu-l vom lua in calcul. Nu vom calcula nici cat te costa link-building-ul, in ideea ca il faci singur, cu ajutorul altor site-uri personale. Chiar daca nu le vom socoti la cheltuieli, acestea sunt de fapt tot costuri, pe langa cele de achizitie a domeniului si hosting.
Vom presupune ca mergi pe un CMS [Content Management System] gratuit, in cazul de fata WordPress. La inceput ai sa alegi o telam gratuita, una care sa satisfaca macar una din doua cerinte de baza, ori sa fie un design care sa-ti placa, ori sa se incarce rapid si sa aiba cateva facilitati dorite de tine.
Apoi instalezi cateva Plugin-uri, in marea lor majoritate gratuite, plugin-uri SEO sau pentru adaugat reclame sau plugin-uri ce iti ofera facilitati social media. Cam asta fac cu totii la inceput. Apoi se apuca de pus continut – il scriu singri sau il cumpara – cel mai rau caz – il copiaza.
Sa revenim la costuri, caci despre asta discutam aici. Cumpararea unui domeniu este o sarcina dificila, caci trebuie sa tii cont de mai multi factori – in primul rand bugetul [eu cred mereu ca intai masori plapuma si abia apoi dai sfaturi cat ar trebui sa fie ea de mare], trebuie sa alegi intre un domeniu.ro sau unul com, info, org sau net.
Evident ca un domeniu .ro costa ceva mai mult, fata de unul info sa zicem. Insa daca calculezi ca in cinci ani se amortizeaza, fata de un domeniu ce trebuie platit an de an, rezulta ca pentru site-uri in romana e de preferat sa cumperi un domeniu de la rotld.ro, care e platit pe viata. Nu recomand intermediarii la care platesti anual, risti prea mult, primesti prea putin.
Gazduirea sau hostingul cum se mai zice. Si aici ai cateva variante, hosting gratuit sau cel de 1 euro lunar sunt variantele ieftine, urmand apoi cele de costa de la 4-5 euro/luna [dar cu plata in avans pe un an] sau 7-8 euro cu plata lunara. Rezulta la un calcul simplu ca poti plati 12 euro sau 96 de euro pe an. Varianta gratis zic eu ca nu merita, risti sa pierzi tot continutul si implicit pozitionarile in SERP [asta si conteaza in final], asa ca va trebui sa decizi – 1 euro [de multe ori 1,99 euro] sau 54 cu plata in avans. Daca esti 100% sigur ca ramai la un domeniu – alege cel mai ieftin, cu riscul sa nu faci fata la trafic, dar cel putin la inceput e ok.
Daca ai rezolvat problema cu numele domeniului si hostingul, poti incepe varianta cea mai simpla – un blog. Gen cel prezentat mai jos, VIP – Magazine. Cum am de gand sa impartasesc din experienta mea in mai multe articole, o sa iau acest site nou, si o sa-l facem bucati. Multi considera ca nu prea poti castiga bani cu un blog in romana, ei bine va contrazic. Iata un blog slabut, poate produce in medie 30 de euro pe luna, foarte usor. Vezi poza.
Daca vrfei sa le trimiti abonaltilor cate un NewsLetter iti propun gratuit Mailchimp – dar daca ai mai mult de 2.000 de inscrisi si 12.000 de trimiteri pe luna, va trebui sa cauti ceva cu palata.
Idee de afacere online
Ai un site si peste 1000 de cititori zilnic, iar cei abonati la stirile tale depasesc 1000. Cum de exemplu la Aweber costa 19 $ pentru primii 500 de abonati, ai putea cere 10 euro pentru a scrie cate un articol pentru un site partener, trimiti un newsletter si toata lumea e multumita.
E deja 8:30 si trebuioe sa plec la munca, asa ca revin poate azi sau poate maine cu alte sfaturi si idei [ pe care nu trebuie sa le urmezi – ci doar sa le citesti].
Acesta este un articol SEO, legat de partea de SEO OnPage – s trebuie tratat ca atare!