
Cati bugetari avem in Romania?
Vad tot mai desi vehiculata ideea ca bugertarii sunt fie prea multi fie prea bine platiti si uite cum platim noi restul contribuabililor din buzunar niste persoane care nu ar merita. Sa-i luam pe rand: profesori, medici, politisti sau militari, oar enu mai este nevoie de ei? La fel de falsa este si ideea ca sectorul bugetar nu aduce bani in economie, ca ei traiesc doar pe spinarea contribuabililor privati. Putini stiu ca 13% din valoarea adugata bruta vine din sectorul bugetar. DA, nu doar din cercetare vin banii, mai vin inclusiv din sistemul medical si din invatamant, de exemplu.
Cati bugetari avem in Romania?
Anul trecut in Romania erau inregistrati aproximativ 6,4 milioane de salariati. Din acestia bugetari au fost 1,18 milioane. Deci in mare avem 20% bugetari, adica doi din 10 romani muncesc la stat. Ca idee, suntem si aici pe ultimul loc in Europa, dar in sesnuul bun, caci doar Bulgaria are mai putini bugetari procentual ca noi. Deci avem pe piata o idee falsa, indusa populatiei – uite ce rau e in Romania, din cauza bugetarilor! Uite ca altii au mai multi, doar ca la ei isi fac treaba mai bine!
Media europeana a bugetarilor se apropie de 30%, adica DA, unul din trei munceste la stat! Suedia sta cel mai rau – daca rau inseamna multi bugetari, 36% dintre suedezi lucreaza la stat! Nici UK sau Franta nu stau prea departe, 33% dintre salariati lucrand la stat. Deci asta e problema? Ca lucreaza la stat 19% dintre romani si au salarii cat de cat decente – unii dintre ei? NU vorbim de cei platiti regeste si care „freaca menta”, ci ne legam strict de numar si de necesitatea lor!
Cat platim pentru bugetari in comparatie cu alte state? Minune, cam acelasi procent din VAB – valoarea bruta adaugata! Unde-i diferenta? La cat producem, adica putin!
Cat ne costa asistatii sociali? Antena 1, deci cei care sunt Gica Contra, zic ca un miliard de euro! Ca tot zicea cineva ca in Hargita si Covasna nu prea sunt asistati sociali, ei bine se platesc 59 de milioane de lei si respectiv 38 de milioane de lei pentru ajutoarele sociale in cele doua judete. Valoric nu sunt fruntasele tarii, procentula pe cap de locuitor, cam sunt insa pe primele locuri! EVZ sice ca 15 milioane de euro costă lunar asistații social din România! Adica daca inmultim cu 12 ajungem la 180 de miloane de EURO, ceea ce este departe de acel miliard. Ca idee, in aceste sume nu intra lenesii tarii, ci copii si mamele care primesc ajutor in perioada legala in care au grija de noii nascuti! Tot aici intra si persoanele cu dizabilitati sau cei bolnavi aflati in faze terminale! Sa nu mai exageram daca nu e cazul!

Câți bugetari avem in Romania?