Cazania lui Varlaam
M-am decis sa discut puti pe marginea unei scrieri vechi, ce dateaza din 1643, Cazania lui Varlaam, una dintre primele scrieri mai serioase care atesta constiinta moldovenilor ca sunt romani si vorbesc limba romana – nu moldoveneasca. Titlul spune de la sine totul: Carte romaneasca de invatatura dumenecele preste an si la praznice inparatesti. Asadar este clar, cartea este romaneasca nu moldoveneasca. In rest sunt povesti, mai important ar fi sa ne gandim de cand erau constienti moldovenii ca sunt romani si vorbesc romaneste. Banuiesc ca nu din 1642, asa peste noapte.
Cazania lui Varlaam
Cel mai adesea cei care neaga dreptul nostru de a ne numi romani pe tot teritoriul Romaniei Mari, vin cu ideea ca Romania a aparut in 1859. DA, ca stat recunoscut international asa o fi, doar ca vedem ca in Cazania lui Varlaam avem deja notiunea de romanesc, care evident nu a aparut peste noapte, in mintea unui popa si a voievodului sau.
Greseala care se face mereu este ca vrem sa transpunem Evul Mediu in societatea si cultura actuala. In acele vremuri nu se cladeau tari pe criterii nationale si etnice, noi romanii fiind intr-un fel privilegiati. Asta pentru ca cele trei state romanesti au supravietuit pe un teritoriu unde mereu s-a vorbit romaneste, limba evoluand in cele trei principate cat de cat la fel. Constiinta nationala poate sa apara si sa dispara in functie de conditiile internationale. Cand altele sunt prioritatile nu stai sa discuti despre cum se numeste limba si daca e cazul sau nu sa ai pretentii teritoriale. Doar ca aceste probleme reapar pana cand sunt solutionate sau dispar definitiv cand nu mai ai cu cine sa le rezolvi.