Ce sunt sistemele de management al mediului?

Ce sunt sistemele de management al mediului?

Aceste sisteme au fost concepute in anii ’70 de catre Organizatia Natiunilor Unite, urmand ca evolutia lor sa ia amploare la mijlocul anilor ’90 cand atentia populatiei globului a inceput sa fie acordata protejarii mediului inconjurator. Astfel ca s-a nascut standardul sistemelor de management al mediului, fiind alcatuit de catre Organizatia Internationala de Standardizare, cunoscuta in toata lumea dupa acronimul ISO. In ultimul deceniu, peste 200.000 de firme din 160 de tari au implementat sistemul ISO propus.

Ce este standardul ISO 14001?

Acesta este un sistem de reguli ce trebuie respectate, astfel incat companiile, indiferent de domeniul in care opereaza, sa obtina certificarea, avand obiectivul de a crea o atmosfera placuta pentru angajati, conducere si parteneri, iar activitatea lor sa fie prietenoasa cu mediul inconjurator, prin reducerea pe cat posibil a poluarii si controlarea deseurilor.

Ce beneficii aduce o certificare ISO 14001?

In primul rand, aceasta certificare este avantajoasa pentru mediul inconjurator si implicit pentru toti locuitorii planetei. De asemenea, reduce costurile companiilor, printr-un plan bine pus la punct, astfel incat munca angajatilor sa fie mai eficienta, iar acestia sa colaboreze mult mai bine cu conducerea si partenerii. In plus, clientii sunt atrasi de companiile serioase, ce prezinte diferite certificari ISO, in special cele care au legatura cu mediul inconjurator. Asadar, cu ajutorul clientilor, creste popularitatea firmelor, care vor obtine venituri mai mari, iar procesul de obtinere al bunurilor si produselor va fi unul mai usor de pus in practica.

Inainte de a exista certificari de tipul celor ISO, companiile isi alcatuiau de buna voie propriile structuri de management, mai mult sau mai putin eficiente, insa care puteau face comparatii serioase intre diferite firme, astfel ca prin intermediul celor standardizate impuse, nu mai pot exista diferente atat de importante intre companii.

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.