Sfaturi practice conservarea hreanului
Sunt un mare iubitor al hreanului, asa ca am grija sa am in permanenta in casa acest ingredient fara de care friptura nu are acelasi gust. Doar ca iarna hreanul trebuie conservat, nu mai ai de unde sa-l gasesti proaspat. Mai e si varianta de la super market, doar ca iesi prea scump pentru a-ti face aceasta placere. Asa ca eu merg pe varianta conservat si pastrat in frigider peste iarna. Din pacate nu putem pastra hreanul in frigider, mai ales ca acum nu mai avem temepraturi apropiate de zero grade. Iar nepregatit in congelator nu prea merge!
Sfaturi practice conservarea hreanului iarna
Deci ce facem iarna cu hreanul? Pai il curatam si il pregatim, apoi il punem in congelator, cel putin eu asa fac de ani buni si nu am de ce ma plange. Zici ca e proaspat pregatit si gata de utilizare. Consrvarea hreanului peste iarna este atat de simpla, incat chiar trebuie facut asa. Ai nevoie doar de otet, hrean si apa. La jumatate de kilogram de hrean eu folsoesc 250 de ml de otet. Adaug o lingurita de sare si una de zahar – aici e o chestie personala, imi place gustul pe care-l dau – apoi pun la borcan si gata, merge direct in congelator. Atentie! Folositi borcane speciale, pentru uz alimentar si care rezista la temepraturi scazute!
Beneficiile hreanului: desi nu sunt chiar asa de credul, cred ca hreanul te ajuta s atreci mai usor peste iarna, scapi de raceala [ eu il consum amestecat cu smantana ], dar am si cateva lingurite fara, ca sa-mi dea lacrimile cand il servesc cu friptura. Deci el te poate ajuta sa scapi de durerile de cap. Nu am incercat, dar asa se spune. Acum ca mi-am reamintit, o sa incerc cu prima ocazie – care sper sa nu apara! Unii zic sa faci cataplasme cu frunze de hrean, amestecat cu more de albine si faina. E prea scumpa mierea ca sa o ung pe spinare sau picioare!
Atentie la hrean! Desi se stie ca hreanul alaturi de usturoi este un antibiotic natural, exista si riscuri daca nu e folosit asa cum trebuie. Deci daca esti cardiac sau ai probleme cu stomacul, fereste-te de hrean! Nu manca nici usturoi in exces, cel mai bine mujdei stins bine in smantana! Portii mici, pentru gust si desfatare!
Hreanul conservat poate fi folosit si pentru continutul ridicat de vitamina C, iar pe timp de iarna ne ajuta sa scapam de bronsite, raceala si gripa [ oricum mergeti la medic daca nu va trece in 3 zile! ], iar circulatia sangelui este imbunatatita! Un miracol de medicament natural este hreanul! Se mai zice ca ajuta la durerea de dinti, sub forma de tinctura, dar eu nu prea cred. Nici n-am incercat ca sa zic ca nu-i asa, dar cred ca ar trebui sa ne limitam la partea gastronimica. Pofta buna!