Cu diacritice sau fara

Am stat sa ma gandesc la cat de mult conteaza diacriticele, sa le folosim au ba pe site? Daca le folosim ii zicem direct lui Google ca acest site este in limba romana, desi evident cxa isi da seama si daca nu le folosim. Dar totusi ce intelegem dintr-o fraza cand nu folosim diacriticele? O sa dau cateva exemple, pentru a intelege mai bine ceea ce vreau sa zic. Va dati seama ca pana si cand zicem despre romani sau români deja avem dificultati in a intelege despre cine vorbim, despre cei din Imperiul Roman sau despre cei nascuti in Romania?

Cu diacritice sau fara, cum e mai bine?

Sa va dau un exemplu si mai elocvent cand diacriticele sunt esentiale: Vasile are “două fețe“ sau “două fete“? O propozitie simpla care rupta din context – desi chiar si in context te poti insela – unde diacritcele lamuresc imediat ce vrem sa spunem. Lista este foarte lunga, in unele cazuri avem chiar trei forme care concureaza: cauta, caută sau căuta. Daca folosim prima forma fara diacritice putem intelege ca actiunea este la prezent dar si la trecut. Asadar conteaza aceste diacritice, nu le-au inventat romanii degeaba.

Daca am vazut ca avem doua, trei forme, sa vedem cum e cand sunt patru variante de a scrie un cuvant. Sa luam râmă – ramă – râma – rama, toate patru sunt corecte in limba romana, asadar despre ce vorbim? Evident ca rama traieste in pamant, dar la fel de corect putem spune ca o rama nu ajunge sa mergi la pescuit, in timp ce porcul rama in gradina, Elena punea o rama la tabloul din sufragerie. Cam aiurea, este?

Acum o sa ma intrebi de ce nu scriu eu cu diacritice pe site, nu-i asa? Pai pentru ca mi-e lene, asta e. Scriu mult in engleza, asa ca folosesc tastatura cu layout pentru asta, pentru a trece la cea romaneasca cu diacritice mi-ar lua o secunda in plus sa ma gandesc unde e virgula, nu mai zic de schimbarea lui Y cu Z, enervanta de altfel. Asa ca desi dau lectii pe blog, fac exact invers.

Scrie corect

Cu diacritice sau fara, cum e mai bine?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.