Despre Cimitirul Eroilor din Valea Uzului
A trecut ceva vreme de la scandalul provocat la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, acum ca s-au linistit apele poate e cazul sa discutamla rece despre acesta. Aici isi fac somul de veci 1306 decedati, am oareare dubii despre numarul celor militari si a civililor din cimitir, pentru ca initial acesta a fost destinat civililor din Valea Uzului, fiind transformat in 1917 in cimitir militar [ oare?, civilii au devenit peste noapte militari, sau ei nu conteaza si e mai importanta o decizie a autoritatilor locale – indiferent de momentul la care se iau acestea? ].
Despre Cimitirul Eroilor din Valea Uzului
A se tine cont ca in 1917 erau doar 350 de morminte militare – sa admitem ca sunt soldati maghiari – dar pana la numarul de 1.197 cati erau in 1928 e distanta mare. In date se arata ca soldati maghiari au fost 170 [ cu nume si prenume ], restul fiind neidentificati – 336 unguri, ajungand la un total de 506. Iarasi avem sub 50%, restul fiind germani, romani, rusi, italieni si austrieci. Evident ca de aici si statutul de Cimitir international – majoritatea nefiind din zona. Asadar, desi din datele oficiale nu inteleg cum de in perioada 1926-1927 au mai aparut soldati, rezulta clar ca nu poate fi vorba de un cimitor exclusiv maghiar.
Dupa 1945 in Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au mai fost ingropati 108 militari germani, evident din cea de-a doua conflagratie mondiala, ajungandu-se la 1306 de persoane inmormantate aici. Este adevarat ca datele oficiale ne arata ca s-au identificat doar 22 de soldati romani. Asa se face ca Ministerul Apararii a decis ca cineva trebuie sa se ingrijeasca de dreptul fiecarei natii de a vizita neingradit mormintele eroilor sai. Pare de bun simt atitudinea.
Asadar despre faptul ca Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este unul international nu mai poate fi indoiala, ca majoritatea celor inmormantati aici nu sunt maghiari este iarasi evident, deci despre ce disputa poate fi vorba pe pamant romanesc? Cum s-a ajuns la „maghiarizarea” pamantului din Harghita nu pricep, daca aici sunt atat de multi straini. A urmat evident politizarea problemei, care azi pare a fi uitata – chiar, ce se mai ude despre disputa legata de apartenenta locurilor? Nimic, a trecut ca vantul de primavara, multa galagie pentru ce?