In ce tari se vorbeste limba romana

Chiar daca pe unii o sa-i mire, exista cel putin patru tari in care se vorbeste limba romana, evident in afara de Romania. Cea mai mare pondere o are Republica Moldova, evident, urmata de Ungaria, Serbia si Bulgaria. Exista comunitati mari de romani si in Ucraina, mai ales in zona Cernauti si in ceea ce se numea candva Basarabia. Dar spre mirarea unora, peste Prut sunt inca persoane care cred ca vorbesc limba moldoveneasca, iar in Ucraina chiar asa ii zice in programa scolara. O veste si mai interesanta este ca de fapt lista tarrilor unde se vorbeste oficial in limba romana este de 20, iar asta din cauza comunitatilor mari de romani din aceste tari.

In ce tari se vorbeste limba romana

Poate o sa va mire ca in Australia limba romana este vorbita oficial de foarte multe persoane, la fel si in Canada sau chiar in Israel, dar cine s-ar fi gandit ca in Croatia sau in Azerbaijan exista comunitati de romani. Sunt tari precum Finlanda unde au emigrat foarte multi romani iar limba romana este des auzita pe strazi, mai ales ca tara nordica are o populatie destul de mica.

Limba romana este vorbita si in tari mult mai mari, precum Statele Unite ale Americii sau Rusia, iar in foste republici sovietice precum Kazakhstan, Kârgâzstan sau Tadjikistan si Turkmenistan gasim multi vorbitori de limba roamana. Iata deci ca sunt 20 de tari unde limba noastra este limba recunoascuta oficial si se vorbeste de catre o parte din populatie.

Pe intinsul golobului sunt intregistrati aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi ai limbii romane si poate nu vi se pare ca sunt multi, dar sa nu uitam ca in Romania avem si alte limbi vorbite, iar in Republica Moldova inca mai sunt persoane inregistrate ca vorbitoare de limba moldoveneasca.

Eu zic ca locul 40 in clasamentul mondial nu e tocmai rau, pentru ca limba romana rasuna in multe tari, asa cum ati vazut in acest articol.

limba română

In ce tari se vorbește limba romana

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.