La ce banca sa-mi tin banii?

O problema tot mai des intalnita: dobanzile negative la banci pentru depozite la termen. A, de fapt ei zic ca dau dobanda, dar e la fel ca la chestia cu DAE [ dobanda efectiva ], adica cu ce ramai cand scoti banii de la banca. Cu nimic, adica cu mai putini bani decat ai depus. Teoretic ar trebuie sa tii banii la o banca cel putin doi sau trei ani ca sa scoti cati ai depus sau ceva mai multi. In concluzie la ce banca sa-ti tii banii? La ciorap! Sau evident, investeste-i in ceva!

La ce banca sa-mi tin banii?

Daca la RON se mai gaseste o varianta GRATUITA, sa scoti cate 10.000 de lei pe zi din bancomat, la EURO esti blocat. Candva erau bancomate in valuta – adica scoteai EURO din ele, acum se pare ca nu mai sunt, deci esti obligat sa scoti de la ghiseu – sau ma rog, sa faci conversia in lei. Comisionul de retragere a valutei la ghiseul bancii este peste 1%, la BCR de exemplu este 1,3%, in timp ce la economii primesti 0,20% pe an! Adica acoperi comisionul din dobanda in sapte ani!

Probabil ca scopul este sa nu tinem banii la banca in valuta ci sa convertim in lei. Ajuta la ceva asta? NU, leul scade in fiecare zi fata de toate valutele, inclusiv fata de amaratul de leu moldovenesc! Daca vrei sa razi si mai tare, tine CHF la banca, primesti 0,01% pe an! In schimb comisioane platesti la greu daca ai nevoie de valuta, inclusiv in strainatate. Asadar ce faci? Mergi pe un card Revolut? Sau evident umbli mereu cu cache si tii banii la saltea!

bani la borcan

La ce banca sa-mi țin banii?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.