Masini cu baterii solare – un mit sau realitate?
Vor permite magnatii petrolieri introducerea in exploatare a masinilor cu energie solara? La urma urmei, modelele experimentale a unor astfel de masini exista deja si sunt caracterizate in mod satisfacator dupa toti parametrii…
Viitorul masinilor cu energie solara
Perspectivele si amplele oportunitati de utilizare a surselor inepuizabile de energie au atras intotdeauna omenirea. La urma urmei, chiar daca s-ar lua, de exemplu, cantitatea de energie pe care Soarele o revarsa zilnic pe suprafata Pamantului si s-ar utiliza din ea zece procente, atunci acesta ar fi suficient pentru a acoperi aproape toate nevoile omenirii. De ce sa nu se incerce aplicarea acestui lucru in practica?
Pe 31 august 1955, la expozitia din Chicago, a avut loc prima prezentare a unei masini prototip pe panouri solare. Modelul experimental era pusa in functiune de un mic motor electric, alimentat de la fotoelementele de seleniu. William Koob, fondatorul sau, a anuntat cu mandrie ca vor mai trece doar cativa ani si strazile oraselor noastre vor fi inundate de autombile ecologice si economice, care nu vor arunca in aer nenumarate gaze otravitoare si nu vor folosi petrolul pretios.
La inceputul acelei epoci dezvoltarea surselor alternative de energie si de panouri solare a mers rapid, s-au creat dispozitive noi, crestea eficienta, si, se parea ca, de fapt, in curand omenirea va intra intr-o noua etapa de dezvoltare … Cu toate acestea, ideile progresiste a lui Kooba care erau in contradictie cu politica magnatilor petrolului si a producatorilor de motoare pe benzina n-au fost destinate sa devine realitate. In curând, toate proiectele au fost inchise, finantarea a fost intrerupta si masinile solare au fost rapid uitate de avalansa mainilor cu benzina de la Ford.
Efectul de sera si problema de mediu in acea vreme ingrijora putini oameni, numarul de automobile produse a crescut irezistibil, precum si venitul proprietarilor de automobile, si nimeni nu s-a grabit sa schimbe nimic. Dar, deja peste 20 de ani oamenii de stiinta din lume au dat alarma, iar la constiinta societatii a ajuns mai multa informatie despre situatia reala de pe planeta noastra.
Aceasta situatie i-a fortat pe magnati sa-si reconsidere opiniile lor, si unul dupa altul au inceput din nou sa reapara proiectele masinilor solare, dar, iarasi, ca apoi din nou pentru a umple buzunare producatorilor, pentru ca anume surselor alternative le va apartine viitorul apropiat, inclusiv industriei automobilelor .
A parcurge distanta de trei mii de kilometri cu o viteza medie de 120 km/h fara combustibil – nu este o fantezie, este o realitate. Anume atat a calatorit o masina experimentala pe baterii solare. Dar cand vor aparea astfel de modele pe strazile noastre si daca se va intampla acest lucru este o mare intrebare …