
Retete culinare – sosuri
De când ma uit la masterchef am înțeles ca principala problema in bucătăria mea este faptul ca nu ma prea pricep la sosuri, asa ca iată câteva rețete noi, pe care te invit sa le folosești pentru a înviora putin platoul pe care-l oferi familiei la micul dejun, dar nu doar.
Reteta sos alb
Pentru 500 g sos (5-6 portii):
50 g făină, 30 g unt, 500g lichid, sare.
Făina se călește ușor în unt, amestecându-se tot timpul, până capătă o culoare uşor gălbuie. Se stinge cu supă de oase, de pasăre, cu lapte sau apă fiarta cu sare. Lichidul trebuie să fie fierbinte (60 grade). Se folosește la rasoale, soteuri de legume ş.a.
Rețetă sos bechamel
Se prepară la fel ca sosul din reţeta 6, însă pentru 500 g de sos se pune făină 100-150 g, unt 80 -100 g şi lapte 500 g. Se întrebuințează şi ca sos component de bază la diferite alte sosuri. Sosul alb simplu se folosește curent la crochete, budinci, sufleuri şi diferite umpluturi, rasoale etc. de aceea, sosul trebuie să fie foarte gros ca să lege alimentul de bază.
Rețetă sos alb cu smântână
Pentru 600 g de sos:
30 g unt, 50 g făină, 500 g supă de carne, 200 g smântână, piper, nucşoare, sare după gust. Se încălzește untul, se adaugă făina şi se călește ușor amestecând continuu. Se stinge cu supă fierbinte. Separat se fierbe smântâna cu o ceapă mică crestată şi cu o legătură de pătrunjel verde, care se înlătură când se toarnă smântână în sos. Se potrivește la gust cu piper, nucșoare, sare şi nu se mai pune la fiert. Se ține sosul, înainte de a fi servit, în alt vas cu apă caldă. Toate sosurile albe se servesc la diferite preparate de carne de vițel, porc, pasăre, la oua, orez, legume şi macaroane, după cum se va indica la fiecare rețetă în parte.

Rețete culinare – sosuri