Rezidenta fiscala sau pacalitul romanilor din diaspora
Premierul Victor Ponta se joaca cu legea aflata pana acum in mana sa, desi fiind deja in stare de judecata ar putea termina cu aceasta calitate in curand. Ultima inventie a PSD-ului este rezidenta fiscala, un mod de a determina romanii fie sa plateasca taxa pe aer ( 200 de euro pe an la CASS ) fie sa renunte la a mai fi considerati romani – evitand astfel dezastru din alegerile ce vor urma. Iata ce inseamna rezident fiscal in Romania:
• este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul unui an alendaristic;
• are domiciliul în România;
• centrul intereselor vitale este amplasat în România (adică este mai mult legat de România decât de alt stat);
• este cetățean român care lucrează în străinătate, ca funcționar sau angajat al României într-un stat străin.
Aia cu centul de interese este chiar inmteresanta, avamd in vedere ca asa ceva se poate stabili doar arbitrar. Dar revenind la impozitarea veniturilor pe care nu le ai, avocatii nostru sustin ca este neconstitutional. Mai mult, nu poti obliga peste 3 milioane de romani sa vina in tara in 30 de zile si sa mearga la ANAF pentru a dovedi sau cere ca sa nu mai fie rezidenti fiscali. Unii sunt in America, nu face drumul cat face amenda. Deci, in mod evident Victor Ponta joaca murdar.
Pe de o parte sunt cetateni care platesc linistiti CASS-ul pentru ca au un loc de munca si cum traiesc rau, cred ca Ponta a dat o lege buna, sa-i mai arda si pe cei plecati din tara, doar ca cei plecati din tara de fapt ar trebui sa-i cear abani lui Ponta. De ce? Pentru ca e de datoria guvernului sa asigure un trai decent in propria tara. De ce nu o face?
Prevederile noii legi sunt anapoda, pe de o parte rezident ( fiscal sau nefiscal ) este cel ce sta mai mult de 183 de zile in Romania. Deci teoretic cine nu sta in tara – sa zicem ca vii maxim o luna, de sarbatori – nu poate fi considerat rezident nicicum.
Mai este ceva legat de perioada pentru care Victor Ponta vrea banii: cinci ani! Pai daca omul nu beneficiaza de nicio prestatie, cum sa-l obligi sa o plateasca? Ce inseamna obligativitatea de a plati indiferent de locul unde te afli? Ca statul ar trebui sa te asiste medical oriunde in lume. OK, platim 200 de euro pe an la CASS, dar sa se asigure asistenta medicala gratuita oriunde in lume. Stau in SUA? Guvernul sa-mi asigure aici un medic de familie, sa-l plateasca din banii mei, in orasul unde stau! Merge?