Riscurile acordarii accesului la Google Search Console unor necunoscuti

Probabil ca am eu mania secretomaniei, altfel nu-mi explic de ce refuz sa dau oricui acces la Google Search Console unor necunoascuti, doar pe baza intentiei de a cumpara un site. Zic asta pentru ca deunazi am avut o astfel de discutie, care pe alocuri a degenerat in alte discutii practic inutile. Pentru a da cuiva accesul la consola Google Search nu trebuie decat sa adaugi un email la site-ul cu pricina si gata, omul poate vedea cam ce vezi si tu legat de traficul site-ului din cautari organice.

Riscurile acordarii accesului la Google Search Console

Asa cum ziceam mai sus, ca sa dai accesul la consola Google Search iti ia doar cateva secunde. Mai jos aveti si poza care descrie aceasta actiune. E simplu, cateva click-uri si gata.

Access to Google Search Console

Problema mea este cu totul alta: posibilul client are acces la un tool care cauta si gaseste cu o oarecare acuratete cuvintele cheie ale unui site, traficul si pozitia in SERP. DA, e departe de adevar, dar asta e o alta discutie. Ai nevoie de acces la Google Search Console pentru a te decide daca cumperi un site? Daca stii SEO probabil ca NU. De ce? Pai ai ceva date care te pot lamuri ce ai de facut sau daca mai e ceva de facut ca sa mentii sau sa cresti traficul.

Pe ce ma bazez cand am o reticenta de a acorda acces la date care nu sunt in mod obisnuit publice? Pai in primul rand exact pe acest aspect: de ce ar fi private niste date legate de site, daca nu conteaza cine le vede? Ai 100 de potentiali clienti, ce faci? Le dai tuturor acces la site doar pentru ca altfel nu sunt decisi sa cumpere? Cine vrea, o poate face. Eu chiar tin la munca mea, asa ca o sa pastrez datele pentru mine, cel putin la faza initiala a negocierilor.

Adica mai pe scurt, nu mi se pare ok ca asta sa fie primul pas, accesul la Google Search Console pe baza promisiunii de a cumpara site-ul. A, nu ai incredere in printurile mele in faza initiala a negocierii? Atunci eu de ce as avea incredere in tine?

Cum vad eu problema? Pai discuti si ceri anumite date, care consider eu ca le pot da, le dau de buna voie, ba atasez si un print. Pot sa te duc cu zaharelul [ presul ]? DA, dar nu ma ajuta, pentru ca pe masura ce negocierile avanseaza, lucrurile devin mai clare.

Veniturile site-ului: de obicei acestea provin din trafic dar exista si alte metode de a castiga bani cu un site, despre care nu discut aici. Daca vorbim strict de AdSense, ele pot proveni din trafic organic sau din distribuiri pe retelele de socializare, etc. Asadar doar o analiza a traficului organic nu te lamureste pe deplin de potentialul unui site. DA, nu te ajuta cu nimic sa stii ca cineva scoate bani prin distribuiri pe FaceBook, pentru ca in mod cert acestea azi sunt si maine NU.

Ce date poate vedea cineva in Google Search Console? Pai keywords, volum cautari, pozitie si evolutia site-ului in timp. Dar poti vedea si link-urile aduse site-ului, cuvintele cheie pe care ai primit aceste link-uri, etc. Adica mura in gura despre cum sa cresti un site pe nisa respectiva. As vrea si eu datele astea de la cateva site-uri ale concurentei, de ce nu?

Ma refeream in titlu la riscuri: pai in mod evident dezvaluitrea datelor catre concurenta [ sau firma de SEO ] ii va usura acestuia munca in cazul in care va avea un proiect pe nisa respectiva in viitor. As vrea si eu date de genul asta atunci cand incep un proiect nou, sa nu mai orbecaiesc luni in sir experimentand. DA, dar omul se jura ca nu va folosi datele in interes personal sau nu le va da la terti. Pe bune?

Ce date te ajuta sa te decizi daca cumperi sau nu un site? Atunci cand vrei sa iei un site cred ca te uiti la numele domeniului – de multe ori poate fi un brand, este important daca este relevant pe nisa respectiva, etc. Te ajuta cumva sa stii care sunt veniturile lui la un moment dat? DA si NU. Ma uit acum la veniturile aduse de unul din site-urile din portofoliu in decursul a doi ani. Ce vad? Ca acum fix doi ani castiga 387 de euro si azi aduce 404 euro, cu un varf de 942 de euro in martie 2018. Venituri totale 16.600 euro, adica o medie de 692 de euro pe luna. CPC-ul a crescut insa de la 6 centi la un maxim de 21 de centi in decembrie 2018 si azi este de doar 14 centi. Traficul a ramas in mare parte constant, cu variatii destul de semnificative in cele 24 de luni analizate.

Ma ajuta cu ceva datele de mai sus? Daca analizez cum am gestionat eu site-ul DA, daca vreau sa stiu ce voi face eu ca potential proprietar, NU. Daca totul ar fi doar un calcul aritmetic, atunci poate ca ar sta altfel lucrurile, dar cum totul depinde de prea multi factori, datele astea sunt pur si simplu orientative.

Daca stii SEO atunci e clar ca poti ridica un site, trebuie doar sa stii unde este acum si cam unde poti ajunge cu structura sa actuala. Dar tu de asta iei site-ul? Sa-l lasi cum l-ai luat? Adica hit and run? Atunci nu sunt eu clientul tau, prefer sa tin site-urile care aduc bani si sa le storc cativa ani, aduc profit deci merita. Ce ma costa? Pretul domeniului si daca e cazul, hostingul. Adica 30 de euro pe an. Putin daca site-ul produce macar 30 de euro pe luna. Parerea mea, nu neaparat ok sau obiectiva. Sincer sa fiu, revenind la site-ul de mai sus, cel cu 16.600 de euro in doi ani, nu l-as vinde cu 8.000 nici sa ma roage cineva in genunchi. Nici cu 16 mii, poate ca la 40.000 deja ma gandesc. De ce? Pai nu dai closca cu oua de aur pe degeaba!

Google Search Console

Riscurile acordării accesului la Google Search Console unor necunoscuți

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.