Salata Olivier sau salata de boeuf?
Se spune ca de fapt salata de boeuf romaneasa este asemanatoare cu ceea e in estul Europei se numeste salata Olivier. Numele vine de la celebrul Lucien Olivier, bucatarul are a servit acest fel de mancare pentru prima data in Rusia la restaurantul Ermitaj. NUmele propus de el a fost evident in franceza: salade de gibier. Adica in loc de pui sau ce ma pun altii in ea, se punea arne de vanat. Cheful francez nu a dat reteta la nimeni, asa ca din 1905 se face dupa ureche. In loc de carne de vanat cum era originalul s-a pus ceva mai ieftin, la noi carne de vita si a devenit salata de boeuf – adica in franceza, dar pe romaneste!
Salata Olivier sau salata de boeuf?
Ingrediente salata de boeuf: mazare, morcovi, cartofi si carne legate cu maioneza. La final se adauga castraveti murați si se orneaza cu gogoșari murati. Tarile sovietice pun si telina si ceapa. Asadar putin diferit fata de reteta noastra romaneasca. Sarbii au si ei reteta, doar ca ii zic salata ruseasa. Ca sa vezi! Slovacii ii zic pur si simplu salata de cartofi.
Mama facea salata de boeuf cu masline – la ornare, punea piper in compozitie. Maioneza trebuia facuta neaparat cu mustar si evident de casa, nu de la magazin. Seretul unei salate de boeuf excelente sta in gogosari, iar reteta lor o sa o dau u alta ocazie.
Asadar sa nu radeti de fratii nostri de peste Prut cand zic salata Olivier, e destul de coret avand in vedere ca e furata de rusi de la francezi, iar reteta este oricum adaptata dupa ureche. Oricum nu exista Craciun sau Revelion de la are sa lipseasca salata de boeuf, um o pregatiti depinde de fiecare.