Cât de diferita este limba aromână de română?

Am eu o teorie mai veche, care evident nu poate fi demonstrata niciodata, decat judecata in mod logic: limba aromână este de fapt limba română veche, doar ca nu se stie de cand si pana cand. Am sa incep cu un mic exemplu, verbul a fi este a hi,m fara sa mai zic de pronumele personal sau pronume in general. Asa ca va dau mai jos conjugarea verbului a fi in aromână, sa facti si singuri diferenta:

Mini hiu/escu/estu = eu sunt
Tini hii = tu eşti
Elu easti = el este
Noi him = noi suntem
Voi hiţ = voi sunteţi
El’i suntu = ei sunt 

Ce ziceti? Vedeti o diferenta, mai ales fonetica de anumite zone in care teoretic asa vorbim limba romana si astazi? Nu mai stiu unde dar stiu sigur ca aoa inseamna aici. Exemple sunt multe, plecand de la muma, care evident inseamna mama si pana la tata care in aromana este tatu sau chiar tata, asadar eu sustin ca cele doua limbui sunt una, de fapt, doar ca limba romana moderna a evoluat pe cand aromana s-a conservat.

Nu stiu eu limba aromana atat de bine incat sa ma apuc sa fac o dizertatie pe tema asta, mai ales ca de pe langa faptul ca limba aromana are mai multe dialecte, meglenoromana fiind doar o varianta, inseamna ca abordarea este de la inceput dificila.

Problema cu limba aromana este data de faptul ca nici limba romana si nici sora ei mai sudica, nu au izvoare scrise inainte de secolul XIII, deci toate discutiile sunt mai mult speculatii si nu teorii demonstrabile 100%. Chiar as vrea sa gasesc izvoare scrise despre aromanii din Moscopole, doar ca si aici chiar daca vorbim de prima tipografie din Balcani, este deja vorba de anul 1700+, iar in acelasi secol orasul a fost distrus complet.

aromâni

Cât de diferita este limba aromână de română?

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

2 comments

  • Sebastian Florea

    Bună seara,

    Nu știu cine ți-a spus că pentru ”mamă” spunem ”mumă” și ”tatu” pentru ”tată”, dar nu este deloc adevărat.
    Pentru ”mamă” spunem ”mana” și pentru ”tată” spunem ”fendi”.

    Primele scrieri în limba ramânească datează din anii 1400-1500, puțin înainte de prima scriere-n română, adică ”Scrisoarea lui Neașu” din 1521.

    Suntem popoare separate de mii de ani, nu mai putem vorbi de același neam tracic.

    Dacă un armân care vorbește limba curată începe să vorbească cu voi, te asigur că nu vei înțelege mai mult de 5 cuvinte din 10.

    Corect, avem 4 dialecte și cam 20 de graiuri armânești.

    Cu respect.

    • Ro

      Mulțumim pentru comentariu si ne bucuram ca ati ajuns la noi pe site pentru a discuta despre aromâni și cultura lor. Eu sunt din Tulcea si sunt obișnuit cu graiul aromânesc din zona, deci sper ca din 10 înțeleg 8 cuvinte…. care oarecum seamănă cu limba aromână arhaica. Aveam la un moment dat si un site special pentru aromâni, acum ne mutam pe http://www.Istoria.org.ro, si căutăm persoane care sa ne ajute la publicarea unor articole cat mai putin romanțate si apropiate de adevăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.