Generația care nu mai iartă. Ce își doresc, de fapt, tinerii de la un lider politic

Tinerii din România nu mai sunt publicul ușor de impresionat de odinioară. Nu mai votează „cum zice familia”, „cum dă bine” sau „pentru că așa se face”. Nu se mobilizează pentru sigle de partid și nu înghit discursuri goale.

Aceasta este generația care a crescut cu Google, nu cu televiziunea de partid. O generație care a avut întotdeauna un motor de căutare la dispoziție înainte să creadă ce i se spune. Care verifică faptele înainte să aplaude. Care detectează ipocrizia dintr-o singură frază și o taxează instant.

Nu mai votează din datorie. Votează doar dacă simt că merită.

Tinerii de astăzi. Generația care nu mai iartă

Cuvintele mari nu-i mai mișcă. Nici apelul la istorie. Nici dramatismul de platou.

Tinerii s-au format într-o lume în care informația e accesibilă, iar manipularea e ușor de demontat. Nu mai caută salvatori. Caută lideri care nu se feresc să spună “nu știu încă”, dar știu cum să afle. Care nu promit totul, dar fac ceva concret. Care nu pozează, ci acționează.

Și mai ales, caută coerență. Dacă ai spus un lucru acum cinci ani și îl spui și azi, ești credibil. Dacă azi spui una și mâine alta, ești anulat instant.

Pentru tineri, politica nu e un spectacol și nici o structură de putere. Este – sau ar trebui să fie – un instrument de schimbare reală. Dacă nu ești acolo pentru oameni, atunci de ce ești? Iar dacă ești acolo pentru partid, pentru funcție sau pentru influență, ai pierdut din start contactul cu ei.

Un politician poate avea toți consilierii de imagine din lume, dar dacă spune ceva ce nu poate susține cu fapte, va fi demontat în câteva minute pe TikTok sau într-un story pe Instagram. 

Nicușor Dan, între rezervă și rigoare

Mulți au spus despre el că nu are carismă. Poate tocmai această rezervare îl face credibil. În platoul politic în care totul pare regizat, el a rămas autentic. Nu exagerează. Nu se vinde. Nu joacă. A fost mereu același: calculat, sobru, atent la lege, atent la cuvânt. Un om care nu a răspuns înjurăturii cu zâmbet, dar nici cu ură. Care a ales să construiască, nu să vâneze aplauze.

Poate nu e liderul perfect, dar e singurul care, în ochii multor tineri, nu a mințit niciodată cu bună știință. Nu a fost găsit duplicitar. Nu a dansat pe direcția sondajelor. Iar într-o Românie în care încrederea e rară, asta înseamnă ceva.

Tinerii nu mai sunt tăcuți, ci selectivi. Dacă apar figuri politice care îi respectă, care le înțeleg exigențele și nu îi tratează ca pe o categorie de bifat în campanie, ei pot deveni motorul unei schimbări reale.

Nicușor Dan are șansa rară de a fi nu doar votat de tineri, ci respectat de ei. Și în politica românească, respectul real e mai valoros decât orice susținere formală. Aceasta este generația care nu mai iartă, dar care, când vede un lider în care crede, se implică. Se mobilizează. Și schimbă lucrurile.

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Zoso.ro a cazut

Ca sa vezi si sa nu crezi, blogul lui Zoso a cazut, s-a inchis, a disparut sau nu mai e accesibil din Romania. Orice varianta e plauzibila, avand in vedere ca nu avem o stire in acest sens venita de la Valentin Petcu [ Adrian ], detinatorul site-ului. O sa apara el, zic gurile rele, e pacat de atata trafic irosit. Sa fi fost mana lui George Buhnici cum spun unii? Sa fie lupta aia despre care scriu toti: Buhnici versus Zoso sau e pur si simplu o intamplare? O sa aflam detalii in curand, de asta sunt 100% sigur, poate ca o sa citim despre asta chiar aici pe site.

Zoso.ro a cazut, brb

Indiferent de cum se va termina lupta dintre Zoso si Buhnici eu cred ca ZOso o sa revina in mediul online, nu are el cum sa renunte la traficul ala al lui [ sa fim seriosi, un milion pe luna viseaza orice blogger, desi numaratoarea e un pic umflata zic eu] . Acum cateva zile scria el ceva pe „Motivația pentru Buhnici Files„, ma gandesc ca poate de aici vine si acel brb – cand o fi el sa fie.

Cum tema ramane deschisa, eu zic ca e timpul sa lasam discutia pe maine, oricum azi e zi de odihna, am trecut de 2000 de articole, nu are rost sa pisez o tema despre care nu stiu nimic, doar ca am vrut sa vad ce mai e nou pe Zoso.ro si ce sa vezi: brb.

Disclaimer: nu va luati dupa trecutul site-ului asta cu Zoso, toate articolele au fost scrise [ a si asta ] ca sa fie, sa nu zi ca nu am un mod de a verfica cautarile pe anumite teme, iar daca iese de o discutie, lasa sa fie si ea, ca nu incurca pe nimeni.

Zoso versus Buhnici

UPDate: Zoso.ro a revenit online, asa cum am prevazut, se pare ca a fost ceva legat de o chestie legala, dar acum nu mai e de actualitate, deci cine voia sa citeasca, e liber sa o faca in continuare! Bravo neica, tot inainte!

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Domenii din portofoliu

Avem deja zece domenii noi, printre care se regasesc si urmatoarele: iCursuri.ro, iSanatate.ro, wPress.ro, BaniMarunti.ro [ DA 7, PA 30 ], ClubSeo.ro, Bucuresti.info.ro si altele. Toate sunt achizitionate de la ClausWeb, unde sper sa mut 90% dintre domeniile mele. Vor ramane separat cele cu TLD-ul online, pentru ca nu stiu cum le pot achizitiona de la ei [ am sa intreb, cine stie daca nu este si asta posibil ].  In total cred ca am peste 40 de domenii, dar trebuie facut ceva sa ramana maxim 30. Este greu sa faci asta cand castigi bani de pe urma lor, dar cumva va trebui sa rezolv. Altfel o sa am iarasi de munca, asa cum a fost cu 4md.ro, 2FB.ro sau si mai interesant, kitgoblen.ro, un domeniu ce azi redirectioneaza catre broderii.info – deci iarasi ceva de munca.

Domenii din portofoliu

Nu o sa credeti dar am ceva interesant pe un cont numit Mihai Eminescu, unde sunt cinci domenii” WikiShop.info, Romanii.info, kLumea.info ( asta cred ca e pe cale sa dispara din portofoliu – desi mai am doua site-uri care necesita atentie: Iasul.info si Tulcea.info, care alaturi de Aradul.info sunt cele trei domenii luate pentru a face treaba cu ele! ).

O problema o reprezinta numarul mare de site-uri care au trebuit refacute dupa ce anul trecut mi-au fost sustrase din portofoliu de un asociat, acum totul pare aproape ok, dar de munca cred ca mai am inca cel putin doi ani. Asa e cand vrei sa traiesti din online, iar eu chiar reusesc de prin 2010, ceea ce nu e chiar rau, as zice (tot) eu.

O sa revin curand cu alte detalii despre portofoliul meu, despre site-uri interesante, etc. Asta pentru ca am primit cateva sute de email-uri legate de acest subiect, am sa fac niste calcule, studiez problema si revin cu date concrete.

Poate vrei sa citesti si:

Cat valoreaza portofoliul meu de site-uri?

Stateam si ma gandeam ieri daca as vinde intreg portofoliu de site-uri, cam cat ar valora ele? Sa presupunem ca s-ar vinde luand in calcul profitul adus, atunci ar trebui sa fie vandute cu minim 36 x venitul mediu pe ultimile 6 luni. Cam asa zic unii ca se calucleaza valoarea unui site, desi eu am ceva dubii la modul asta de calcul. Mai realist ar fi sa se calculeze pe baza cheltuielilor prin care aduci un site la performanta sa de azi. Iar aici e deja complicat, pentru ca daca ar merge corect un astfel de calcul, toti am castiga mii sau zeci de mii de euro din blogging.

Cat valoreaza portofoliul meu de site-uri?

Exista mereu o necunoscuta cand vine vorba de venitul generat de un site: se va mentine el in timp? Fara munca nu prea cred, desi uite ca am si site-turi care cresc fara sa le mai fac nimic, dar am si site-uri ale caror venituri scad desi ma chinui sa le mentin actualizate permanent. e4Ro este un site la care scriu aproape zilnic, iar el creste incetisor. Nu zic ca e cine stie ce site, dar ma bucura ca aduce un venit constant, chiar daca scriu in mare parte doar chestii neinteresante.

Nu stiu cum de am avut eu ideea asta traznita sa inventez nume de genul asta cu e in fata, cert este ca am 3 care merg super ok, asta si e4DE plus e4UK, or mai fi si altele, precum e-4TV, la asta din urma chiar ma simt oarecum jenat ca nu adaug continut pe cat de des ar trebui ca sa-l fac sa mearga si mai bine. Mai pe scurt am cateva e-uri din astea, am mai incercat si cu i-uiri, dar si cu domenii EMD care zic eu ca sunt interesante.

Uite, de exemplu Actiori.info, ce site mai bun sa ai pantru a oferi informatii despre actori? Site-ul merge ok, deci a fost o investitie buna, altele ce sa zic? Mai bine nu le luam. Revenind la ideea din titlu, sa zicem ca as lua 50.000 de euro, oare suma asta ar fi ok pentru mine? Pai nu prea, pentru ca as ramane fara venituri iar banii aia precis s-ar duce catre un apartament nou, adica mi-ar aduce un venit de doar 200 sau maxim 250 de euro le luna, insuficient pentru un trai decent. Pe de alta parte ar fi un venit mai sigur decat asta din online, cafre desi este substantial mai mare, este mai geru de vandut daca ai avea nevoie de lichiditati.

portofoliul meu

Cat valorează portofoliul meu de site-uri?

Poate vrei sa citesti si:

Marius Sescu, bloggingul si persoana mea

L-am descoperit mai acum ceva vreme pe Marius Sescu, un blogger interesant as zice eu, dar cu un trafic asemanator cu al meu, adica putin peste mie pe zi. La mine sunt cam 250 pe zi unici, din cautari, restul de prin distribuiri, dar lucrez intens pentru a ajunge la un raport de cel putin 50 – 50. Adica sa mai cresc putin traficul organic, dar ma gandesc si la ceva colaborari. Acum daca stau sa ma gandesc bine la ce as putea promova pe blogul meu, sincer nu ma duce capul. Sa fim seriosi, cu ce l-ar ajua te un client al meu vizitratorii care citesc despre Jimmy Hex?

Marius Sescu, bloggingul si persoana mea

Daca aveam traficul lui Vali sau macar a lui Cetin, atunci alta discutie purtam. Dar eu fac intr-o luna cat fac aia intr-o zi! Nu mai zic de traficul dat de cei care o adora pe Valeria Fainescu, sau si mai grav de cei care vor sa stie amanunte despre Dana Gutila. Asta la ce ajuta si pe cine? A, pe mine ma ajuta, ca mai fac un ban cinstit, dar pe un eventual client? Ma gandeam zilele trecute la investitii, la modul de a scoate bani din diverse activitati. OK, am un magazin si niste site-uri, toate legate de internet. Traiesc de pe urma lor de 20 de ani, hai sa nu exagerez, de 15. Ca inainte de asta, adica in primii 5 ani numai trai nu era ala daca ar fi trebuit sa ma bazez pe online.

Mai arunc sdin cand in cand un ochi pe blogul lui Marius Sescu, asa sa ma inspir, sa vad ce mai scrie, acum gasesc un subiect ce o sa-mi aduca cam 1000 de unici pe zi. Nu se stie nicodata de unde sare iepurele asta online. Ma bazez inca mult pe FaceBook, cat o mai tine, dar la ora asta e ok. Desi daca pana si astia mari care dadeau servicii gratis au inceput sa ceara bani, e clar ca latul se cam strange. Sunt oare pregatit pentru iesirea din online? NU, categoric raspunsul este negativ. Ca am uitat cum e sa muncesti cu adevarat, stau si bat aici apa in piua, sper sa dublez an de an venitul, desi evident ca asta e un vis, unde as ajunge daca ar fi asa ceva posibil [ in ritmul in care muncesc eu, adica doua zile dorm, alte trei ma odihnesc si restul sapatamanii muncesc ].

Marius Sescu,

Marius Sescu, bloggingul si persoana mea

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect
1 2 3 16