100 de ani de la Trianon

Chiar daca pentru romani 4 iunie a reprezentat ziua in care s-a semnat la Trianon formarea Romaniei Mari, care fie vorba intre noi nu mai e la fel de mare, pierzand Basarabia, pentru maghiari este o zi trista, a disparut Ungaria Mare. Acum nu stiu cat de mare era Ungaria, fiind parte a unui imperiu, dar asta este o alta poveste. La fel cum romanii din Basarabia plang dupa Romania, se pare ca si maghiarii plang dupa Ungaria. Nu ai ce-i face, iar disputa asta cred ca va mai dura 100 de ani pe putin.

100 de ani de la Trianon [ 4 iunie 1920 – 4 iunie 2020 ]

Daca la noi e oarecum ceva de discutat, ma intreb ce e de spus in cazul Cehiei si a Slovaciei. Problema maghiara in Romania este mai mult legata de numar, iar daca e sa ne uitam cu cata indarjire se lupta UDMR-ul pentru Tinutul Secuiesc, doar pe principiul ca sunt majoritari, asadar de ce sa te miri ca majoritarii fac exact acelasi lucru. Maghiarii au castigat teritorii prin lupta, la fel le-au si pierdut. Care-i problema?

Uite asa mai trece un an important, putina tevatura si revenim la normal. Vorba vine la normal, caci este clar ca UDMR-ul nu se va opri decat cand numarul maghiarilor in Romania va scade sub 5%. Posibil sa se intample, posibil sa nu se intample. Nu stiu cum se face ca la noi mereu e motiv de cearta, deja ai impreisa ca singura discutie in Ardeal este despre cine a fost primul, oul sau gaina.

Trianon

100 de ani de la Trianon [ 4 iunie 1920 – 4 iunie 2020 ]

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.