A nimerit orbul Braila – de unde vine?

Desi pe WikiPedia e spusa o alta poveste, legata de Anton Pann si de faptul ca la Braila era imposibil sa nu ajungi, fiind singurul port la Dunare. dar lingvistii sustin ca de fapt vine de la faptul ca in Romania au ajuns primele carti scrise in limbajul braille, iar orbii au plecat sa le caute. Asdara azi expresia a nimerit orbul Braila se refera la faptul ca nu trebuie sa te temi de esec, daca a nimerit ala, pentru tine va fi mai usor. Dar oare asa sa fie, sau exista si o alta explicatie?

A nimerit orbul Braila – de unde vine?

Multi lingvisti spun ca explicatia din WikiPedia este total eronata, in primul rand ca mai erau porturi pe Dunare, nu era Braila singurul – asta se stie deja – iar povestea ca un tanar orb a fost trimis nu stiu unde si a ajuns la Braila, este si ea fantezista. Ca sa nu o mai lungim sa va spun de unde vine legatura dintre francezul Louis Braille si zicala romaneasca legata de orbi.

Totul a pornit de la faptul ca nevazatorii intrebau „Unde sunt cărţile în Braille?” si apoi numele francezului a devenit romanizat Braila, si intrebarea daca au gasit orbii Braila s-a transformat in expresia atat de folosita azi cu sensul de a nu descuraja, sau uneori exprima faptul ca nu ai trecut prin greutati sa ajungi la rezultatul dorit, asa ca daca un orb a nimerit Braila fara sa vada, tie cu siguranta ti-a fost mai usor.

Acum nu stiu cui ai sa dai cerezare, mie sau celor de pe WikiPedia, este treaba ta. Am vrut doar sa-ti mai spun ceva nou, despre care se discuta dar se si disputa. De unde si pana unde este o emisiune de la TVR, pe care te invit sa o urmaresti, o sa afli lucruri noi, interesante. Noi doar am copiat ideea, pentru ca e mai usor sa copiezi decat sa inventezi.

Daca consideri ca ti-a placut ceea ce am scris – poate gasesti si ceva greseli de typo in text – te rog sa ne spui, poti lasa un comentariu in formularul de mai jos!

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.