Aceeaşi sau aceiaşi? Cum este corect?

Am primit o intrebare la care raspundem azi: cum este corect – aceeaşi sau aceiaşi? Spre surprinderea multora, ambele forme sunt corecte, doar ca se folosesc in situatii diferite. Daca atunci cand vorbim ambele fore suna cam la fel si deci nu putem distinge clar o diferenta, in scris problema devine alta. Forma corecta a pronumelui demonstrativ capata o forma distincta in functie de genul si numarul cu care acordam forma pronumelui acelaşi – pe care stim sa o scriem corect. Mai exact: la singular feminin vom folosi forma aceeași, iar la masculin in cazul pluralului vom folosi aceiași. Acum pare mai simplu, nu-i asa?

Aceeaşi sau aceiaşi, cum este corect?

Exemplificam ca sa fie mai clar: la singular masculin vom spune corect – acelasi barbat a facut asta, iar la feminin vom spune aceeaşi doamna a venit de doua ori la noi in vizita. Problema se schimba la plural, vom spune corect aceiaşi bărbați au stiut cum se spune corect. La feminin este evident corecta forma aceleaşi doamne, iata ca folosind exemple am reusit sa clarificam o problema des intalnita in aplicarea gramaticii in exprimarea orala si mai ales scrisa a limbii romane.

Asa cum spuneam la inceput, confuziile apar datorita pronuntiei asemanatoare dintre aceeaşi si aceiaşi, dar cu putina logica rezolvam dilema intr-o clipa. Nu trebuie decat sa facem o analiza scurta a propozitiei, sa analizam genul si numarul substantivului cu care vom face acordul si am rezolvat problema.

Stiu ca limba romana poate sa para uneori complicata, dar daca aplicam reguli simple evitam astfel de confuzii. Am vazut greseli de gramatica la case mari, mai facem si noi aici din cand in cand astfel de erori, caci cine nu greseste? Cine nu munceste, sau in cazul nostru nu scrie. Este bine insa sa ne corectam si cand nu suntem siguri sa cautam raspunsul corect la problema noastra. Nu este o greseala sa uiti sau sa faci confuzii, este gresit sa nu te instruiesti permanent, sa persisti in scrierea eronata a anumitor cuvinte si folosirea lor pe mai departe. Ai intrebari legate de gramatica? Nu ezita sa le pui la noi pe site, vom gasi mereu timp sa-ti raspundem.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.