Bona, menajera sau sclavii moderni

Azi am intrat din intamplare pe un grup de FaceBook unde parintii isi cauta o bona sau o menajera, sau 3 in 1, iar unde bonele spera sa-si gaseasca unloc de munca lejer. Pe langa anunturile firesti gasesc si cateva discutii legate de indatoririle bonelor si salariile aferente. Aici incepe distractia, ai impresia ca se angajeaza sclavi nu bone sau menajere. Prima remarca: salariul – de cele mai multe ori [ 99,99% ] la negru cu program ce depaseste cele 40 de ore pe saptamana legale si cu salarii sub minimul pe economie! In Romania salariul minim este de  2.080 de lei brut sau 2.350 lei cand e vorba de studii superioare.

Bona, menajera sau sclavii moderni

Salariul asta minim de 2.080 de lei brut sau 2.350 lei se refera la 40 de ore pe saptamana, sa ne fie clar. Cum bonele si menajerele muncesc la negru, asta este si netul, fiind la latitudinea lor daca-si platresc sau nu impozitele. Dar o parte din angajatori – parinti deci, nu vor sa plateasca minimul pe economie, pentru ca „diverse scuze„. Una din scuze este ca nu au bani. Pai si de ce nu-si cheama rudele apropiate sa aiba grija de copii? Eu nu am bani de masina, merg cu troleibuzul. Nu am bani de BMW X5, merg cu Dacia Logan, nu merg la reprezentanta si le explic ca am studii, am dreptul, am pe ma-sa sa o pieptene si sa-mi dea un BMW.

Culmea ca daca ma scotocesc de bani si iau un BMW X5 nu cer benzina de 100 de lei si cer sa platesc doar 50, pe motiv ca masina mea consuma mai mult si nu-mi permit! Ati prins ideea sper. Nu ai bani de bona cu norma intreaga, cauti compromisuri dar nu pe spinarea bonelor. Mai mult, le mai ceri si menaj, ca daca tot nu ai bani sa platesti, sa sufere tot ea.

Stiti ce ma mira pe mine? Nu vad anuntul sa sune asa: caut bona si menajera cu salariu derizoriu. Asa ar fi ok, avand in vedere ca cele mai multe oferte sunt sub minimul pe economie, dar programul este de minim 10 ore si peste sase zile pe saptamana [ cazul cu 2 weekend-uri libere ]. De ce nu se incearca la plata cu ora? Asa ar fi mai ok, iti dau sa zic asa, 15 de lei pe ora, stai 176 de ore cat zice legea ca e minim si primesti cei 2000 de lei pe luna, stai 10 ore pe zi? Pai atunci primesti minim 150 de lei pe zi, faci si menaj si ce mai vrea „stapanaul” ca esti la plata cu ora. Nu ai timp de copil si esti prea obosita sa te mai joci cu el? Ii pui televizorul si asta e, desene animate scrie pe tine! Asadar minimul pe zi este 120 de lei!

Salariul minim al unei bone sau menajere

O bona sau/si menajera ar trebui sa primeasca minim 15 lei in mana pe ora lucrata. Asa se scapa de orice discutie, atat legata de program cat si de indatoriri. Ai 8 ore de munca, pai faci ceva in toate opt, minus pauza de masa, care evident se adauga oricum la cele 8 pre pentru ca parintii nu se teleporteaza de la munca. Cei 15 lei sunt pentru bonele fara calificare, studii sau mai stiu eu ce cerinte. Vrei pe cineva calificat? Atunci ar trebui deja sa oferi macar 20 de lei pe ora, dar nu-l mai pui si la menaj! Dur, nu-i asa?

Evident ca nu va tine nimeni cont de ce am scris noi aici, pentru ca nu-i asa, mereu se vor gasi parinti zgarciti si bone/menajere disperate pentru a avea cu ce sa se intretina! Rezultatul? Sufera copilul sau copii, se bucura parintii ca au scapat cu banii in buzunar.

Sa va mai explic inca odata de ce ce nu e ok sa dai sub 2000 de lei unei bone care are grija de 2 sau 3 copii, mai face si menaj, etc. Luam salariul de 1300 de lei, pentru ca asta se cam plateste la noi – si aici mai sunt scapari, se da si mai putin. Mergem pe 1300 la doi copii. Daca unul din copii merge la bunic, ce faci? Ii dai 650 pe luna la 10 ore? Si daca nu mai face menaj ii dai 325? Ca asa ar iesi la un calcul aritmetic! OK, nu zic ca daca la un copil dai 2100 in mana, la doi ar trebui dublat salariul, dar mai dai ceva sa fie acolo pentru efortul suplimentar. Iar daca mai vrei menaj, mai dai putin, iar daca este program mai lung de 9 ore pe zi sau 5 zile pe saptamana, mai adaugi si uite asa toti sunt multumiti si ai si pretentii! Zic si eu, o parere dintr-o mie, ca ( fost  ) angajat la patron – sa traiesti nea Giurgiuvane!

bona sau menajera

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.