Calcul pensie alimentara intretinere minor

Am primit deja de 10 ori aceasta intrebare pe site, asa ca va vom lamuri cum se face calculul pensiei alimentare intretinere minor, in functie de venitul parintilor. De la inceput trebuie sa stabilim cateva reguli cu privire la pensia alimentara in cadrul legislatiei din Romania.

Cine are dreptul la pensie alimentara

In Romania conform Codului Familiei orice copil minor are dreptul la pensie de intretinere din partea parintilor sai in egala masura. Chiar si in cazul in care coplul locuieste cu ambii parinti, acestia fiind nedivortati, copilul are dreptul la pensie alimentara, iar daca autoritatea tutelara va stabili ca unulsau ambii parinti nu se ocupa de copil, pot stabili o pensie alimentara de intretinere a coplilului ce poate ajunge pana la maxim jumatate din venitul parintelui (parintilor).

Pana la ce varsta se plateste pensia alimentara ?

Pensia alimentara se plateste pana la implinirea varstei de 25 de ani, in cazul in care copilul urmeaza o forma de invatamant, de stat sau privata. Daca copilul a depasit 18 ani, el va primi pensia alimentara si nu parintele in  grija caruia se afla. Deci coplul va trebui sa depuna la judecatoria cererea de a primi pensia de ingrijire din partea parinetelui care nu mai este alaturi de el. Deasemenea copilul va trebui sa faca dovada in scris ca urmeaza o forma de invatamant.

Cum se calculeaza pensia alimentara

Pensia alimentara poate ajunge pana la maxim jumatate din venitul celui ce o plateste. Pentru un minor (copil) in intretinere cota este de 1/4 din venitul net (deci daca ajungeti sa se calculeze la minimul pe economie cereti sa se calculeze la net si nu la brut – deseori asa fac judecatorii). In cazul in care nu aveti un venit sau nu se poate stabili cat este se va calcula pensia alimentara la 1/4 din venitul minim pe economie!

Pentru doi copii aflati in intretinere veti plati pensie alimentara in valoare de 1/3 din venitul realizat, deci fiecare copil aflat in intretinerea dumneavoastra va primi 1/6 din veniturile realizate.

Pentru trei copii veti fi obligat la plata unei pensii alimentare egala cu 1/2 din veniturile realizate, deci fiecare va beneficia tot de 1/6 din venitul celui ce plateste. Pentru mai mult de trei copii cota de 1/2 din venit se pastreaza, fiecare copil primind a n-a parte din jumatatea venitului, unde n este numarul de copii aflati in intretinere, minori sau pana la 25 de ani.

Ce nu e corect dar se intampla!

Nu e corect sa platesti pensie alimentara daca nu ai venituri, mai ales daca copilul are peste 18 ani, insa legea te obliga. Incercati sa obtineti la tribunal o amanare sau scutire, de multe ori fiind parinte in nevoie, puteti obtine o derogare.

Pot face puscarie daca nu platesc pensia alimentara ?

Da, sunt destule cazuri in care parintii au ajuns sa faca puscarie pentru ca nu au platit pensia alimentara. Nu uitati, trebuie probata „reaua credinta”, deci daca aveti dovada ca ati achitat macar partial pensia alimentara, cu buna credinta, veti evita sa faceti puscarie pentru ca nu ati platit – si nici nu ati dorit sa o faceti – pensia alimentara!

Poate vrei sa citesti si:

13 comments

  • Constantin

    Am un venit net de 1750 ron dar iau si bonuri masa in valoare de 187 ron. Se calculeaza la pensia alimentara si bonurile de masa sau nu? Am 2 copii,merci.

    • WebRp

      Pensia de intretinere se calculeaza pe baza adeverintei de venit pe ultimile sase luni, nu conteaza nr de copii la calcul, doar procentul difera de la 1 la 3 copii, apoi se plafoneaza! Deci daca bonurile de masa sunt cu caracter permanent, DA se iau in calcul, dar depinde de judecator.

    • Alexandra

      Buna seara.Parintii mei sunt despartiti de 9 ani ,exista posibilitatea sa pot recupera pensia alimentara avand in vedere ca mai am un frate in varsta de 13 ani .Patintii sunt plecati in strainatate si si au refacut viata amandoi iar noi am stat in grija bunicii .In momentul de fata tatal plateste pensie alimentara pentru alt copil pe care l a avut. Ce este de facut in acest caz .Eu am 18 ani si as dorii sa stiu daca mai pot face ceva.Multumesc!!!

      • Ro

        Pensia alimentara se acorda doar de la data la care se depune cerere, maxim 3 luni inainte. Parintii pot fi dati in judecata pentru abandon.

  • Savalache Mihaela

    Buna ziua.copilul meu ar trebui sa primeasca pensie alimentara de la tatal sau.din cate stiu eu,nu lucreaza.deci cum se calculeaza pensia alimentara,el trebuind sa plateasca si inca de 3 ani in urma(hotararea instantei),tinand cont ca nu are venituri.astept raspunsul dumneavoastra cu nerabdare.va multumesc!

    • WebRp

      Pensia alimentara se plateste la minimul pe economie, de obicei la net, dar am vazut si cazuri – incorect din punctul nostru de vedere – la brut. Daca nu va „doare inima” puteti sa-l dati la „abandon de familie” si daca nu plateste va face puscarie. Totul se face GRATUIT la Tribunal! Nu va trebuie avocat!

  • luminita

    Buna ziua, sunt in divort cu 3 copiii. Intrebarea mea este daca pensia alimentara se calculeaza d si din dividente realizate de sotul meu deasemenea intra la venituri si subventtile APIA obtinute pe terenurile agricole dobandite in timpul casatoriei si sunt pe persoana fizica?
    Va multumesc

  • grorgiana

    Sotul meu plateste pensia alimentara fiului sau minor in cuantum de 400 lei. Mentionez ca venitul lui net este de 2700 lei din care se opreste o proprire de la banca de 780 lei la imprumutul fostei sotii, rata la apartament in valoare de 1300 lei iar in intretinerea sa sunt eu care nu lucrez si fiica mea. Din pacate nu mai facem fata sa putem achita toate acestea, se poate micsora in vreun fel aceasta pensie alimentara?

  • Mihai

    Buna ziua. Daca mama copilului s-a recasatorit imediat dupa divort copilul e la ea si nu a vrut sa il vad de atunci, avea 8 luni iar acum are 14, I-am platit pensia alimentara obligat de lege primesc doar mesaj de la el ,,da banii” nu isi doreste sa ma cunoasca pentru ca tatal lui e actualul sot al mamei lui. Nu mi se pare corect pentru ca eu ma chinui pentru a da acesti bani si ma simt folosit. Pot face ceva pentru a iesi definitiv din viata lor? Multumesc!

  • Girboan corina

    Buna ziua, fostul soț trebuie să plătească 25% din salariu pensie alimentara. Menționez că e militar, si lunar pe lângă salariu mai ia si norma de hrana. Trebuie să i se dea minorului 25% si din norma de hrana sau doar din salariul net? Având închiriat un apartament, primește si de acolo o sumă, lunar. Se poate da 25% si din acest venit? 25% se calculează doar din salariul net,sau din venitul lunar net?. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.