Cand a aparut conceptul de natiune?

In mod eronat unii considera azi ca natiunile au apraut de curand, uitand pe de o parte istoria si pe de alta parte ignorand anumite modificari mai recente in constiinta popoarelor. Asadar grecii au ajuns sa se considere o natiune dupa lupta de la Termopile, cand au inteles ca nu mai merge sa te aperi individual, ci ca natiune – adica au facut o alianta intre greci [ nu au ales si alte natii in aceasta lupta contra persilor. Ce insemna in acele vremuri o natiune? Pai un areal unde se vorbea aceiasi limba [ proprie, nu imprumutata ], unde aveau aceiasi cultura si aceleasi idealuri.

Cand a aparut conceptul de natiune?

Evident ca lumea antica era cosmopolita ca si cea de azi. Deci daca vorbim de greci, ei se considerau o natiune, iar astfel de exemple mai sunt. Evident ca despre daci sau traci nu se poate spune acelasi lucru, nici macar despre celti, insa asta nici nu infirma nici nu poate fi luata ca adevar in cazul nostru, al romanilor.

Totusi este evident ca reprezentau o natiune, chiar si cand traiau in cele trei tari [ Ardeal, Muntenia si Moldova ], in primul rand datorita limbii. Nu vorbim de ADN, sau de unde au ajuns acei oameni pe teritoriul ocupat azi de Romania. Nu stim nici macar azi cum stam ca provenienta a populatiei, dar este evident ca aici nu a fost vid. Cati au fost pe loc si cati au venit e greu de spus. Dar daca limba e cea care arata cine a fost mai numeros, este clar.

Ma indoiesc ca au venit slavii si fiind mai numerosi au inceput sa vorbeasca limba catorva bastinasi. Repet, vorbim pur teoretic si ne bazam pe logica si pe arheologie. Dar toate astea sunt supozitii, la fel ca 80% din ceea ce se discuta despre trecut. Izvoare scrise? Azi avem cel putin doua adevaruri, unul vestic si unul rusesc, mai este unul coreean, unul arab, unul evreisc … adica fiecare cu adevarul lui. Te crezi tare? Ai si tu adevarul tau desigur!

Eu si cu mine

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.