Cand se coc gutuile
Evident ca abia asteptam sa se coaca gutuile, sa facem un gem bun pentru la iarna. Beneficiile aduse de aceste fructe minunate sunt multe: incepand cu intarirea sistemului imunitar si pana la aportul de minerale si vitamine. In antichitate erau cunoscute drept fructe miraculoase care te vindeca de multe boli. Azi gutuile se gasesc din ce in ce mai greu, in general din import. Desi gutuile se coc toamna tarziu, ele tin excelent peste iarna, daca sunt pastrate in mod corespunzator. Dar cum ne dam seama ca s-a copt gutuia? Evident nu dupa marime, ci dupa usurinta cu care se ia puful de pe ele.
Cand se coc gutuile
O gutuie coapta va lasa puful sa se ia foarte usor, lasand coaja aceea galbuie si stralucitoare sa se vada in intregime. Daca nu culegeti gutuile cand sunt perfect coapte, puful va ramane lipit de coaja si va trebui sa decojiti gutuile pentru a le consuma. Dupa cules ele trebuiesc tinute la loc intunecat si racoros. Evident ca cine are un beci este considerat norocos, daca nu avem asa ceva, le vom tine la frigider.
Pastrarea fructelor si legumelor la frigider nu este indicata, insa in lipsa altui loc de depozitare, nu avem ce face. Atentie! Nu rupeti varful crengutelor de pe care ati cules gutuile, la lanul nu vor mai rodi. Asta pentru ca mugurii de unde vor rasari noile fructe sunt acolo, deja formati.
In mod normal gutuia este destul de tare, greu de mancat direct din copac. Dar soiurile altoite sau care provin din regiuni mai calduroase sunt mai moi. Gustul specific este dat de tanin, cel care ne face gura punga cand le mancam. In dulceata sau gem, acest efect dispare prin fierbere. Doar ca prin preparare se pierde mult din vitamina C, asa ca eu va recomand sa mancati gutuile crude, dupa ce le culegeti din pom si le spalati foarte bine.
In mod normal gutuile rezista destul de bine pana in decembrie, sau cel mult ianuarie. Daca nu sunt pastrate in conditii speciale, vor incepe sa capete acea culoare maronie, intai apar cateva pete, apoi incetisor se inmoaie tot miezul. Nu se mai pot consuma si nici folosi in alt scop: duleata, gem, etc. Recomand sa faceti un ceai de gutui, o sa vedeti cat este de bun. Se foloseste in mod normal in loc de lamaie! Pofta buna.