Cand se coc prunele

Cand se coc prunele in Romania? Pai evident ca prima data se coc in vestul tarii, cum ar fi in Banat si Crisana. De ce? Pentru ca acolo e mai cald ca in restul tarii, iar agricultura si pomicultura incep mai devreme decat in judete precum Suceava sau Botosani. Prunii cresc in conditii optime la campia si in zonele deluroase. Renumita este Valea Prahovei, unde nu exista om sa nu aiba in gradina cativa pruni. De aia imi place mie asa de mult dulceata de prune. Culesul incepe in luna iulie si continua pana la jumatatea lunii august.

Cand se coc prunele?

Prunul este un copac miraculos, asta pentru ca fructele sale nu se coc in acelasi timp, asa ca de obicei ai destul timp sa le culegi. Nu culegeti dect prunele coapte, pentru ca spre deosebire de alte soiuri, ele nu se coc dupa ce au fost culese. Exista mai multe soiuri de prune, dar la toate se poate deosebi usor cand sunt si cand nu sunt coapte. La mine in gradina de exemplu, creste un soi dulce ca mierea, dar cu o culoare cam neobisnuita.

Desi la mine in Banat gasim aceleasi soiuri pe prune ca peste tot in Romania, la mine sunt cativa pomi [ atentie! copacul nu face fructe, doar pomii fructiferi ], cu o culoare galbui-verzuie, care crapa chiar si cand nu ploua prea des, atunci cand sunt coapte. Se coc pe la sfarsitulul lui iulie, trebuie culese destul de repede, in decurs de o saptamana sunt gata, apoi incep sa cada pe jos.

Prunii se inmultesc destul de usor si rapid. Daca nu culegi la timp fructele, sub pomii tai vei avea in cativa ani o intreaga padure de pruni! Am taiat pomii mai batrani, pentru ca nu puteam sa-i culeg, fiind prea inalti si am lasat puietii. Evident ca am de asteptat cativa ani pana sa intre pe rod. Un prun poate da si 50 de kilograme de prune pe an, asa ca faceti singuri socotelile cum ar fi sa faceti dulceata si sa o vindeti, sau sa vindeti la piata pur si simplu doar fructele! Pofta buna!

Cand se coc prunele

Cand se coc prunele? In lunile iulie si august

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.