Cand se coc smochinele

Cand se coc smochinele din gradina ta? Evident vara insa cu o exceptie, smochinele se coc de doua ori pe an, cel putin asa e la mine in gradina. Depinde si de cand vine caldura si cat de blanda e toamna, insa eu anul asta am mancat deja smochine si acum este iar plin, probabil peste doua luni voi manca seria a doua de smochine coapte. Am doua feluri de smochine, unele mai mici dar care se fac vinetii cand sunt coapte si unele mai mari care se fac galbene cand sunt coapte. Le pipai si cand sunt moi le iau si le pun pe masa, le mananc ca desert sau daca am chef fac dulceata de smochine cu nuca.

Cand se coc smochinele ?

Asa cum va spuneam, daca a fost o iarna blanda si primavara a venit devreme – cel putin la noi in Banat e super ok pentru a cultiva smochine – sper ca ati vazut cat este un kilogram de smochine proaspete, dar cele uscate ajung si la 100 de lei kilogramul, adica daca ai sa zicem 20 de smochini – esti un om facut! Adica bogat, caci smochinul se poate inmulti prin marcotare, doar ca nu trebuie sa te grabesti, eu am marcotat cateva crengi subtiri de smochin, iar anul asta le-am replantat la 1 august! Am acum din doi smochini, cinci de fiecare, adica inca 10 deci in total 12 smochini!

Evident ca mai am de astepta doi ani pana astia mici ajung sa dea rod bun, dar si cand o sa am sa zicem – 5 kilograme de smochine uscate de la fiecare smochin, in total 60 de kilograme, inmultit cu 100 de lei – uite cum am in buzunar 6000 de lei, doar pentru ca am udat la timp. Dar dac aaveam 20 de arbusti x 5 kilograme = 100 de kilograme de smochine uscate. Adica 10.000 de lei fara nicio grija, in afara de udat. Nu au daunatori, nu le trebuie albine sa le polenizeze, deci super afacere!

smochine coapte

Când se coc smochinele? In iunie si in septembrie!

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.