Care e diferenta dintre liceu si colegiu?

In Romania cred ca nu e nicio diferenta intre liceu si colegiu, asa ca am incercat sa aflu de la americani, pentru ca ei au facut treaba asta deja. Liceul – numit High School – este gratuit, anul scolar are 36 de saptamani in timp ce la colegiu inveti in doua semestre [ ca la facultate ] si anul dureaza cate 15 saptamani pentru un semestru, la care se adauga o saptamana pentru examene. La noi asa cum stiti, anul scolar este impartit in trimestre, trei la numar. Evident la americani colegiul este pe bani, inclusiv manualele – care de fapt nu mai sunt manuale, ci carti de studiu.

Care e diferenta dintre liceu si colegiu?

Sa vedem ce mai difera intre liceu si colegiu la americani. In primul rand numarul de elevi/cursanti. Daca la liceu ai maxim 36 de elevi, la colegiu poti depasi lejer 100 de cursanti. Adica seamana mai mult a facultate ca mod de organziare decat cu o scoala. La fel este si cu orele de curs, la liceu e multa teorie, prezenta fiind obligatorie. La colegiu ai putine ore de teorie, mai multa practica care te va ajuta sa te angajezi imediat ce ai terminat studiile.

La colegiu nu prea ai de studiat decat ceea ce ti-a predat profesorul, pe cand la liceu trebuie sa stii cam tot ce prevede curicula scolara. Mai e o chestie care diferentiaza colegiile de licee la americani. Tabla! DA, la liceu profesorul scrie pe tabla, pe cand la colegiu vorbesc si iar vorbesc, tu notand ce iti trece prin cap. Important este sa intelegi subiectul care se discuta, caci despre asta va fi testul la final de semestru.

Modul de abordare a cunostintelor: in liceu de obicei primesti la teste probleme pe care ai invatat sa le rezolvi la cursuri. La colegiu ti se cere sa rezolvi probleme noi pe baza cunostintelor acumulate, ceea ce evident te face mai competitiv in viata reala. Dar cea mai mare deosebire consta in scopul urmarit: la liceu scopul principal este sa te invete materiile din curicula scolara, pe cand la colegiu tu decizi ce inveti si cum aplici asta in viata reala.

colegiu-sau-liceu

Care e diferența dintre liceu și colegiu?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.