Cat de bine ne merge?

Stai fara grija, nu ma refer la mine, ci la noi toti romanii, ne merge bine sau e vai de noi? Mi-a venit ideea sa scriu despre asta dupa ce am citit despre noul studiu legat de salariul minim din Romania si corelarea lui cu cosul minim de consum. Tabelul de mai jos este de anul trecut, evident ca sumele cresc de la luna la luna, de la an la an. Deci teoretic ca sa traiesti decent ai nevoie de un minim de 2684 de lei pe luna. Pentru locuinta sunt prevazuti 868 de lei, ceea ce pare cat de cat posibil, chiar daca stai si cu chirie.

Cat de bine ne merge in 2020?

Ma uit la partea cu mancarea, 491 pentru o persoana, 889 pentru doua, adica a doua e prevazuta cu 398, de unde vine reducerea de 93 de lei nu stiu. Ca la mine vine asa: eu o inghetata, nevasta-mea una, ne ies doua. Daca mai vrea si ala mic una, ne ies 3. Desi daca e sa respect adevarul, eu mereu vreau dublu. Pe de alta parte la locuinta au pus mai multe categorii, 868 + 107 + 230 la intretinere. La vacante sa mearga ei cu 114 lei pe luna, sau 22 de euro. O persoana ar putea merge cu banii astia pe litoral in 2020 cam 2 zile si jumatate, fara mancare sau alte chestii. Pe bune?

Practic tabelul ne spune ca daca am avea un venit de minim 537 de euro pe luna ar fi ok. Sincer nu prea cred, nu zic ca ai fi la limita saraciei, dar sa zici ca e trai decent, mi se pare exagerat. Asta in ziua in care nemtii fac un experiment: vor da 1200 de euro degeaba la 120 de persoane, ca sa vada daca e viabil sau nu un venit minim garantat fata sa faci nimic. Iar ei recunosc ca asta este o suma la limita saraciei pentru Germania. Stiu, imediat o sa veniti cu stereotipuri de genul ca la ei e altfel, ca o chirie acolo nu se compara cu aia din Romania – asta pana te uiti pe anunturi si-ti mai trece.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.