Cate octave are un pian?

Cum am ajuns eu de la Marcel Pavel la pian nu stiu, dar stiu ca m-am intrebat daca cele cinci octave atinse de putini cantareti din intreaga lume, sunt depasite de pian. Hai ca aici cu siguranta a fost o gluma, avem minim 88 [ cateodata 85 ] de clape, asa ca daca avem de fapt sapte/opt note [ do,re,mi,fa,sol, la, si si iarasi do de sus ], ia ghici cate octave o fi avand? Matematica nu e chiar exacta cand vine vorba de pian, avem cam 8 octave – mai exact sapte si jumatate. Dar vocea umana nu e chiar instrument cu coarde, asa ca cei mai renuiti cantareti se lauda cu doar cinci octave.

Cate octave are un pian?

Ziceam ca azi un pian are in general 88 de clape, dar s-au produs si cu mai multe, crescand astfel numarul de octave pe care le poate atinge pianul. O chestie bine de stiut: doar clapele albe sunt note adevarate, simple. Cele negre sunt asa numitii bemoli si diezi. asa ca de fapt la 88 de clape chici cate note simple avem? Inca o smecherie, desi avem opt note, ultimul do trece la octava superioara.

Teoria muzicala e legata si de octavele pianului, dar si de game. Mai tineti minte de acel DO major? DA, sunt game majore, si este la plural pentru ca mai avem si FA major nu doar DO. Si mai avem si SOL, da exact cum avem cheia SOL. Iar daca pana acum te-am facut sa crezi ca o octava e ceva simplu, legat doar de cele 7 note, ei bine o sa ramai surprins daca iti sic ca de fapt o octava este împărtita in 12 intervale egale, iar diferenta dintre doua note este de un semiton. Ca sa vezi.

Habar nu am de ce pe Wikipedia ne spun de doar 3 solisti care ating 5 octave, cum ar fi Mariah Carey, poate pentru ca nu au pus in lista decat straini.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.