Cati asistati sociali sunt in Romania?

Evident ca multi ar vrea sa stie cati asistati sociali sunt in Romania, mai ales comparativ cu alte tari. In Germania de exemplu 20% din populatie primeste sub o forma sau alta asistenta sociala. In Romania exista 168.035 de asistati sociali [ sursa aici ], adica sub 1% din populatie. Acestia primesc in medie putin peste 200 de lei pe luna de la stat. In mod evident ca nu pot trai cu astfel de sume, iar ca procent din PIB, cheltuieli bugetare, etc. este infim. Asistatii sociali sunt in general de la tara, adica mai muncesc cu ziua, mai cresc cate ceva prin gospodarie, iar maruntisul de la sta e numai cat sa le ajunga pentru paine [ altora cateva zile la birtul satului ].

Cati asistati sociali sunt in Romania??

In mod cert asistatii sociali sunt cei mai defavorizati dintre romani, as fi curios cati dintre acestia au studii superioare. Oare niciun absolvent de facultate nu ramane fara serviciu mai mult decat perioada de somaj? Doar ca acestia nu cer ajutorul social pentru ca li se cere sa mature strazile. Iar ei evident, refuza! Mai sunt si sate unde nu-i pune sa faca nimic, merg sa-si caute de munca, nu au calificarea neceara si stau pe ajutor social in continuare.

Dadeam exemplul Germaniei mai sus, va imaginati ce inseamna ca 20% din populatie nu are cu ce trai? Asta intr-o tara cu un nivel de dezvoltare mult peste cel al Romaniei. Daca am lua salariatii cu minimul pe economie de la noi, am descoperi ca multi ar trebui sa aibe ajutor social, desi muncesc. Discutiile despre ajutorul celor saraci sunt lungi si evident exista extreme, sunt oameni care nu se pot adapta – nu este Romania singura tara din lume unde exista ajutoare sociale, dar sunt si persoane care nu vor sa munceasca si profita de aceste ajutoare sociale.

Spunea Silviu Brucan acum 30 de ani ca ne trebuiesc 25 de ani sa ajungem la un nivel decent de civilizatie, ei bine eu cred ca a vrut sa zica 75. Din pacate el s-a stins in 2006, nu a mai apucat sa-si vada previziunile adeverite sau infirmate. In mod cert nici eu nu o sa mai apuc sa vad ce va fi peste 45 de ani, desi … cine stie? Cat costa bugetul asistatii sociali? Cam 100 de milioane de euro anual. Vreti sa comparati cu ceva? Pensiile speciale, peste 140.000 de beneficiari si peste 8 miliarde de lei din buget! Parca aici se duc banii, nu la amaratii aia de incaseza 140 de lei pe luna [ de persoana ]. Asta e evident opinia mea, a unuia neasistat social in ultimii 30 de ani!

Asistati sociali

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.