Cati cai putere are un cal?

Am zis eu ca din cand in cand e bine sa mai invatam cate ceva, de exemplu sa aflam cati cai putere are un cal, iar raspunsul nu este unu ci intre 12 si 14? Pentru a de fapt un cal putere sau HP [ CP ] este o unitate de masura a puterii, echivalenta cu  745 wati. Mai exact cu puterea necesara pentru a misca 249 de kilograme. Un cal in galop poate dezvolta pana la 14 cai putere, asta spun specialistii. Asa ati aflat si voi raspunsul la intrebarea din titlu, sper ca toata lumea e lamurita acum.

Cati cai putere are un cal?

James Watt s-a gandit in anul 1780 la o unitate de masura si asa a aparut notiunea de al putere, inainte de a fi folosit Watt-ul. Asa cum spuneam mai sus, un cal putere are 745 de wati, de ce a fost aleasa aceasta valoare e mai complicat de spus in cateva cuvinte. De ce 249 de kilograme si nu 250? Din cauza unitatilor de masura englezesti, dar despre asta intr-un alt articol din categoria Wiki de pe ro.Org.ro.

Unii cercetatori au ajuns la concluzia a un cal de 600 de kilograme ar putea avea 24 ai putere daca ar fi nevoit. O Dacie are 90 de cai putere, adica 90 x 745 = 67 kW. Acum stiti cum sa transformati puterea din cai in kw si invers. Sa aveti spor la invatat, sper a v-am fost de folos. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa folositi comentariile pentru asta. Ne bucuram cand putem ajuta.

Câți cai putere are un cal

Câți cai putere are un cal?

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.