Cativa pasi in amenajarea gradinilor moderne

Munca de amenajari gradini inseamna armonizarea spatiului in culori si texturi naturale utilizand plante decorative si structuri arhitecturale. Astfel de structuri sunt toate formele fixe care contribuie la construirea gradinii, aici putem aminti aleea pavata cu borduri sau doar pietre de pasi, orice constructie tip stancarii, cascada sau iaz, trepte sau terase cu pietre decorative.

Sa ne gandim in primul rand care este rolul unei gradini? In mod sigur raspunsul poate fi unul singur, reintoarcerea la mama natura. Desi gradinile moderne, de multe ori, prin combinarea plantelor decorative creeaza o lume de vis asa cum in realitate rareori putem intalni, totusi florile si plantele, in esenta lor, isi pastreaza frumusetea naturala si contribuie la armonie.

De aceea este foarte important ca gradina sa nu fie aglomerata, sa pastram suprafete mari cu gazon unde ochiul privitorului sa se poate odihni inainte sa fie captat de frumusetea unor grupuri de plante. In estetica acest lucru se numeste jocul cu goluri si plinuri, metoda foarte utila prin care putem sa scoatem in evidenta unele elemente fara sa fie concurate de altele. Totusi exista unele elemente de care trebuie sa tinem cont, de exemplu in natura nu gasim linii drepte, rupturi sau colturi, totul este rotunjit si armonios.

In natura daca dintr-un motiv sau altul, un accident sau catastrofa naturala creeaza forme rupte si colturoase, in timp acestea dispar, colturile se vor estompa pana la disparitie si in locul lor vor aparea in timp, din nou, liniile frumoase, curbate si ondulate. Cand facem proiectul gradinii trebuie sa tinem cont de acest lucru daca dorim ca totul sa fie cat mai natural. Chiar daca aleea este pavata cu piatra decorativa, daca aceasta este curbata si neregulata deja imitam o forma naturala si contribuim la naturaletea spatiului respectiv.

Un alt aspect este ca gradina trebuie sa fie adaptata tipului de teren si climatului zonei respective. Nu poti sa faci o gradina exotica cu plante care necesita mult soare si caldura, la munte, plantele nu vor rezista la vremea rece si la multa ploaie. Plantele trebuie sa fie alese in conformitate cu tipul solului si cu diversele conditii meteo. Este mai usor sa faci proiectul gradinii cu plantele corecte decat sa faci schimbari ulterioare cu replantari.

La alegerea plantelor trebuie sa tinem cont si de marimea spatiului. Si o gradina mica poate fi frumoasa si armonioasa daca alergem plante decorative mici si medii. Cu toate ca un arbore arata foarte bine intr-un spatiu mare, poate fi un element fix care dainuie multi ani  dar trebuie sa fim pregatiti ca un arbore are nevoie de cincisprezece ani pana ajunge la maturitate cand va avea nevoie de spatiu. Astfel ca plantarea arborilor se poate face doar in cazul proiectelor de lunga durata si in spatii mari.

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.