Ce contine parizerul
Mai tineti minte cand Ceausescu ne indopa cu parizer, un fel de salam cu gust specific, pe care-l consumam cu mustar sau fara? Era inceputul epocii consumiste, cand mai important este pretul de productie si incerca sa ofere de mancare celor cu putere mai mica de cumparare. Ei bine, acelea erau vremuri bune, pentru ca azi s-a depasit de mult pragul acceptabil pentru produse alimentare. Sa vedem ce contine azi parizerul care se vinde in super market-uri. Numai carne nu gasesti, in schimb din belsug E-urile acelea care ne imblolnavesc in timp.
Ce contine parizerul
Despre continutul nociv al parizerului s-a tot scris, doar ca nimic nu s-a schimbat, se vinde atat de bine intr-o tara saraca ca a noastra, incat am decis sa va reamintim ce mancati cand cumparati parizer sau Sunca de Praga. Poate va ganditi de doua ori si treceti pe alimente mai sanatoase. Hai sa vedem ce ne spun cei de la Asociație pentru Protecția Consumatorilor despre parizer.
In primul rand numarul de E-uri variaza de la 4 la 10, iar principalele ingrediente nu sunt carnea sau derivate ale carnii cu tot felul de ramasite pe care altfel nu le-ai pune in gura. Dar cu putin zahar si amidon, capata un gust specific, pe care multi il indragesc. Dar stiati ca majoritatea producatorilor folosesc caragenan? Din pacate este un aditiv pe care-l gasim in destul de multe alimente, desi este dovedit efectul sau nociv pentru om. Dar cui ii pasa?
Este parizerul sanatos? Evident ca NU, cel putin daca luam in calcul numai faptul ca este un produs ce contine mai multa sare si zahar decat este recomandat sa consumam intr-o zi. Un alt ingredient nociv este carminul, un colorant extras din nu stiu ce gandac. Nu e importantat ca ala e un gandac, ci faptul ca nu e prea benefic pentru organism. Se pune pentru a colora parizerul intr-un mod placut. Toate sortimentele de parizer contin nitriti de sodiu, evident un alt soi de E-uri pe car enu le-ai dori in mancarea ta.
Concluzia: o fi prizerul ieftin, dar 80% din ce gasim pe piata nu mai respecta reteta originala, asa ca mai bine cititi eticheta, macar atat avem in apararea noastra cand cumparam din Uniunea Europeana!