Ce ne invata azi psihologia comportamentala?

Sa analizam putin care sunt comportamentele considerate pozitive in psihologie, sa discutam pe marginea lor. Ok, sa zicem ca te incurajam, dar oare daca ni se pare ca nu faci bine, ce faci? Ii tai omului elanul? Mai ales ca pana la urma sfaturile sunt de fapt raspunsul la intrebarea ce as face eu daca as fi in locul tau. Iar in locul cuiva nu prea poti sa fii, pentru ca fiecare e diferit si se afla intr-o stare diferita. Iar la capitolul glume e si mai greu de interpretat, pentru ca de fapt tine d emodul in care percepe foecare gluma. Eu cel mai des glumesc pe seama mea, dar desigur ca si pe seama celor apropiati. Cu necunoscutii cum se spune, nu am glume.

Ce ne invata azi psihologia comportamentala?

Tratamentul de la egal la egal este vag analizat, pentru ca depinde la ce te referi. Evident ca toti suntem egali, doar ca depinde de context. Cum ar fi sa fii egalul presedintelui, sau a lui Einstein? A, unul are o pozitie clar superioara, iar altul este evident mai intelgent – sau ma rog cu in IQ mai mare. Insa in general suntem egali, poate eu sofez mai bine ca amandoi. Egalitatea asta e luata uneori in sens prea larg, parerea mea. Complimentele sincere nu stiu daca intra in discutie, aici de fapt este vorba despre altceva – pe vremea mea ii zicea prefacatorie. Iar asta este greu de analizat, fara o terta persoana care sa dovedeasca contrariul celor afirmate de cel analizat.

Reactia sub impulsul momentului – parca si aici e ceva mai mult de discutat, pentru a fi lipsit de reactii in momentele importante, poate duce la lucruri mai grave. Sa nu iei decizii pana nu te gandesti bine, asta e o alta discutie. Trecand mai departe, probabil ca e normal sa te bucuri cand cineva reuseste, desi aici mai degraba as zice ca nu trebuie s afii invidios pe succesul altora, sau sa incerci sa-l diminuezi. Chestia cu secretele e mai degraba apanajul femeilor, nu degeaba se spune ca un secret nu mai este secret daca-l stie mai mult de o persoana.

A da sugestii constructive este ceva subiectiv, pentru ca daca interlocutorul nu accepta sugestiile, le poate considera neconstructive. Asta in ciuda faptului ca din punctul tau de vedere este ceva care va avea o finalitate pozitiva. Daca vorbim de a ajuta pe altii, aici iarasi depinde de ce anume vrei: un sfat care nu costa nimic, bani sau obiecte, pile sau mai stiu eu ce. Restul ideilor tin mai mult de buna crestere decat de comportamente ce ar intra sub lupa unui psiholog.

Daca ar fi sa restrang totul la un singur cuvant, este vorba de a te face placut celor din jur, sa nu fie agasant, antipatic si mai stiu eu cum.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.