Gogu

Cea mai veche manastire de pe Muntele Athos

Cea mai veche manastire de pe Muntele Athos este Mănăstirea Marea Lavră (gr.: Μεγίστης Λαύρας), construita in anul 963. La renovarea ei au contribuit si domnitorii romani Alexandru-Basarab si Vladislav-Basarab. De fapt aici pe Muntele Athos domnitorii romani au construit mai multe biserici, cum ar fi biserica Sfântul Mihail ridicata in anul 1691. Manastirea pastreaza multe relicve ale sfintilor, iar aici gasim si cel mai batran chiparos din lume. Daca reusiti sa ajungeti la Muntele Athos va sfatuim sa innoptati aici macar o zi. Ctitorul celei mai vechi manastori de pe Sfantul Munte este Sfântul Atanasie Atonitul.

Cea mai veche manastire de pe Muntele Athos

Aici gasim unul din schiturile romanesti: „Sfântul Ioan Botezătorul” cunoscut in limba greaca drept Prodromu, care a fost cumparat in anul 1857 de doi calugari romani. In schit locuiesc permanent 25 de calugari de origine romana. Daca am amintit de unul dintre schiturile romanesti de la Muntele Athos, sa spunem ca si Schitul „Sfântul Dumitru Valahu” (zis si Schitul Lacu), este tot romanesc de pe Sfantul Munte. Acesta a apartiunt de la infiintare romanilor, fiind construit de calugari moldoveni, iar azi aici in cele 8 chilii locuiesc permanent 39 de calugari romani.

Tot pe Muntele Athos gasim si Chilia Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan de la Provata, unde traiesc calugari din Republica Moldova. Pe Sfatnul Munte gasim foarte multe asezaminte romanesti, cum ar fi Chilia „Sfântul Artemie”, Chilia Sfântului Ipatie si altele. Cea din urma a fost cumparata cu 7000 de lei in anul 1860 si se afla pe teritoriul Manastirii Vatopedu. Aici a fost ridicata si o biserica noua, pe ruinele celei vechi, construita in secolul al XV-lea, din pamant. Azi aici ai impresia ca te gasesti in Romania, in Salistea Sibilului, de unde au venit primii doi calugari: Teodosie si Ilie [ acesta era din Prahova]. Mai multe poze gasiti aici.

Trei romani din Basarabia au cumparat in anul 1868 ruinele fostei Chilii Cucuvino si pamantul aferent de la Manastirea Lavra. Aici se gaseste si cea mai mare biblioteca a comunitatii monahale romanesti de la Muntele Athos.

Cea mai veche manastire Muntele Athos

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.