Cel mai bun vin din Republica Moldova

Daca-ti place vinul si ajungi in Republica Moldova ai 10 destinatii pe care nu trebuie sa le ratezi. Cea mai vestita crama din Moldova este evident Cricova, cea mai mare galerie subterana din lume. DA, ai auzit bine – nu din Europa ci din lume! Nu este o „vinarie” naturala sa zicem asa, este artificiala si a fost creata prin extragerea de piatra de constructie, numita loca cotilet. Galeriile sale masoara peste 200 de kilometri si au o suprafata de peste 50 de kilometri patrati. Aici gasesti vinuri de toate soiurile si o sampanie de cea mai buna calitate. Asta desi sunt obligati sa o numeasca vin spumant.

Cel mai bun vin din Republica Moldova

Daca Cricova este atat de mare, ei bine la Purcari, unde se fabrica celebrul Negru de Purcari pe care-l comanda pana si Casa Regala din Marea Britanie, gasim Château Purcari [ adica castelul, dar asa au vrut ei sa-l numeasca, in franceza. Au si francezii aportul lor, pentru ca in secolul al 18-lea niste colonisti veniti din indepartata Franta au arendat rerenurile din zona si au plantat soiuri nobile de vita de vie. Asa ca acum moldovenii au cu ce se lauda, unul dintr ecele mai bune vinuri din lume! Ce-i drept infiintarea vinariei i se datoreaza unui rus, pentru ca in 1827 Tarul Rusiei infiinteaza aici prima vinarie.

Acum sa vorbim despre celebra vinarie de la Milestii Mici, aflata si ea pe locul unu in lume, dar la categoria cel mai mare depozit de vin de pe Terra. Nu e chiar rau, nu-i asa? Moldoveni au pana aici deja de doua ori prima pozitie pe plan mondial, cele mai mari galerii si cel mai mare depozit de sticle cu vin de la Milesti. Stai ca m-am incurcat, de fapt la Cricova sunt galeri ide 120 de kilometri lungime si aici avem 200 de kilometri, deci asta e locul 1 si nu cel mentionat la inceput. Las asa pentru ca daca nu citesti tot articolul, nu ai sa stii adevarul.

Milestii Mici

Celebra vinărie de la Milestii Mici – locul 1 in lume

Dar stai linistit, povestea continua cu Castel Mimi, numit asa nu de la o fata cu acest nume ci de la guvernatorul Constantin Mimi, care a adus in Moldova soiul de vin Aligoté, apoi a ramas in umbra pana in 2016 cand s-a deschis publicului acest castel. Avantajul este ca este foarte aproape de Chisinau. Ar mai fi si alte vinarii, topul celor 10 poate am sa-l fac cu alta ocazie, ajung acestea pentru cine are placerea sa se informeze sau sa le viziteze. Nu e chiar ieftin, dar asta e viata, vrei sa degusti? Platesti!

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.