Cele mai lungi domnii din Romania

Toata lumea stie ca Stefan cel Mare a avut cea mai lunga domnie dintre toti conducatorii de pe actualul teritoriu al Romaniei, dar mai departe lista e mult mai lunga. Musatinul a domnit 47 de ani, intre 1456 si 1504, dar Mircea cel Batran a avut si el o domnie destul de lunga, fiind stapan in Muntenia sau Tara Romaneasca – cum vreti sa-i ziceti, tim de 32 de ani. Totusi pe locul doi la capitolul numar de ani pe tronul tarii este ocupat de Basarab I, cu 42 de ani. Au mai fost domnii mai lungi sau mai scurte, il amintim pe Constantin Brancoveanu care a domnit 26 de ani, intre 1688 si 1714.

Cele mai lungi domnii din Romania

Nu v-ati imaginat totusi ca in istoria mai recenta a Romaniei, regele Carol I a domnit de fapt cel mai mult, in total aflandu-se la carma tarii peste 48 de ani, intre anii 1866 si 1914. Da, l-a detronat cu peste un an pe marele Stefan cel Mare. Iar daca coboram mai mult in istorie, ajungem la Burebista, care a condus Dacia timp de 38 de ani. Iata ca deja aveti o lista mai lunga cu domniile care au durat peste 30 de ani. Ar mai trebui adaugat Alexandru cel Bun al Moldovei cu ai sai 32 de ani la domnie.

Asadar cele mai lungi domnii au fost cele de peste 40 de ani, Carol I, Stefan cel Mare si Basarab I. Apoi au fost domniile de peste 30 de ani, mai sunt si cele cu durata intre 10 si 20 de ani. Dar ce te faci cu cele mai scurte domnii din istoria romanilor? Am avut chiar domnitori pentru doar doua saptamani. Asa a fost istoria noastra, multi domnitori, unii de mai multe ori, altii nu au apucat nici macar sa doarma prea mult in fruntea tarii, ca au si plecat. Sa-l amintim si pe Petru Rares, care a acumulat in cele doua domnii ale sale 16 ani. Ar fi putut fi mai mult, daca nu avea o pauza de aproape 3 ani, intre 1538 si 1541.

Decebal a condus Dacia si el destul de mult, daca ne gandim la ce perioada ne referim, 19 ani. A preluat Dacia in anul 87 si a fost invins in anul 106. Va place istoria? Mai treceti pe aici, sa o studiem impreuna!

Carol I

Cele mai lungi domnii din Romania

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.