Cheama sau chiama – cum e corect?

O intrebare despre care eu zic ca e aproape stupida, pentru ca avem verbul a chema si niciodata a chiema, asadar raspunsul este evident. Da, poate ca auzul ne joaca de multe ori festa, i-ul se aude cand spunem cine ma chiama in noapte ( era o melodie dar era cu ma striga – Iris ( o gasesti aici ). Am lamurit printr-o gluma si putin sarcasm o problema de gramatica a limbii romane: corect este cheama, cu e si nu cu i. Am zis ca trebuie neaparat sa lamuresc si treaba asta, pentru ca vad atat de des greseala pe internet, incat ma gandesc ca lectia ast ava fi de mare ajutor cititorilor nostri.

Cheama sau chiama – cum e corect?

Probabil ca ati vazut si voi filmul Chemarea strabunilor, asadar nu e greu sa stim deja forma corecta. Ai dubii despre corectitudinea unui cuvant, fie cauti repede pe net, fie intrebi inteligenta artificiala, fie faci rationamente simple si afli singur adevarul. Nu mai zic ca de multa vreme avem si auto corect pe telefon si calculator, ar trebui sa nu mai facem greseli asa de des. Daca nu ai vazut filmul, poate ai citit cartea lui Jack London ( The Call of the Wild ).

Voi mai stiti astfel de greseli unde e este inlocuit cu i, ca in cazut dat: corect cheamă, gresit chiama. DEX-ul era o carte pe care o aveau cu totii in biblioteca pe vremea mea, azi el se gaseste online – atentie! una este  sa faci greseli typo – atat de des intalnite mai ales cand scrii pe telefon si degetele nu nimeresc litera corecta, alta este sa faci greseli gramaticale si mai grave, o alta treaba este cu greselile de scriere bazate pe modul in care se aud cuvintele ( limba romana este o limba fonetica – deci ne mai si inselam cateodata.

Ortografia este  ramura gramaticii care se ocupa cu regulile si conventiile privind modul corect de a scrie cuvintele intr-o limba. deci nu este vorba doar despre semne de punctuatie.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.