Cine plateste salariile preotilor

Acum multi ani stiam ca statul plateste 60% din salariile angajatilor din parohii, cam ciudat as zice eu avand in vedere ca nu sunt angajati la stat, sa zicem asa. Iar biserica nu mai este parte a statului, deci ar trebui sa se autofinanteze, sa mai dea si la stat cate ceva daca vor pensie si asigurare medicala. Nu sunt printre cei ce striga vrem spitale nu catedrale, eu cred ca fiecare isi are menirea sa, dar cand aud ce salariu are Patriarhul Daniel, ma cam ia cu tremurici. Am inteles ca va primi de la 1 ianuarie 24.000 de lei, adica peste 5.000 de euro – nu par emult pentru Uniunea Europeana, dar pentru Romania si mai ales de la buget, cred ca incaseaza prea mult!

Cine plateste salariile preotilor

Pe de o parte averile bisericilor au fost luate de catre stat, pe de alta parte au mai primit cate ceva inapoi, asadar e cam greu sa stabilesti cine ar trebui sa plateasca salariile preotilor, dar cand vezi cat de „auriti” umbla, iar aici nu ma refer la aurul de pe ei, ci la masini, etc. Chiar inainte de Revolutie stateam la masa cu cativa viitori preoti – sa nu zic popi, toti voiau sa termine teologia ca sa faca bani! Asgta pe vremea lui Ceasca, acum nu mai stiu.

Avem numai preoti ortodocsi peste 14.000 in Romania, astia cam costa statul roman ceva bani. Ma intreb cat din incasarile bisericii merg inapoi la stat, cum ar fi normal. Nu comentez cat si cat caci nu am informatii si se pare ca sunt greu de obtinut, desi asta ar lamuri pe deplin daca este sa nu corect cum se procedeaza acum.

Acum cativa ani am inteles ca din acesti 14.000 de preoti si alte categorii de genul acesta, 1000 sunt platiti integral de biserici, iar 1500 aproximativ 17.000 de neclericali sunt platiti tot de biserici. Adica avem pe statul de plata 60% din salariile a peste 31.000 de lucratori ai bisericii. Ar fi cam cat un orasel din Romania, nu unul foarte mic, platit de noi – adica de stat.

preoti-salarii

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.