Cine sunt milenialii?

Stiu ca multi se intreaba cine sunt milenialii – adica generatia Y. Teoretic sunt tinetii nascuti intre anii 1980 si 2000, adica au maxim 40 de ani si minim 20. Eu sunt cu mult mai batran, asa ca sincer sa fiu nu stiu daca nu cumva acesti 20 de ani diferenta intre primii milenali si ultimii, nu e cam mult. Dar fi-mea si fiu-meu sunt sigur din categoria amintinta anterior. Ce au in comun din punctul meu de vedere? Lipsa banilor, grija zilei de maine. La noi au prins anii de dupa Revolutie, libertate si un sistem de invatamant nu tocmai ok.

Cine sunt milenialii?

Termenul a aparut in Statele Unite ale Americii, avand la baza explozia de copii din acea perioada. Ce au insa in comun atat milenalii cat si cei mai tineri? Tehnologia la nas, ambii mei copii au avut mai multe telefoane si tablete decat o sa am eu in toata viata mea. Prima data termenul a fost folosit in 1987 si se referea la faptul ca ei vor fi generatia care ne va inlocuii pe piata muncii, incepand cu anul 2000. Da, ne-au inlocuit pe undeva, si-au gasit poate repede un job, iar cei ce au prins asta pana in 2008 au fost avantajati de explozia salariilor.

Azi termenul de mileniali este folosit mai mult in sens peiorativ, adica nu prea stiu istorie, geografie, dar de fapt cred ca le stiu pe toate. Suta la suta ca sunt convinsi ca le stiu mai bine decat noi. Nu mai zic daca au mai si calatorit, sau ma rog, au trait o perioada cel putin prin capitala. Asta e maximul, sunt cei ce lucreaza la multinationale, plini de cunostinte in IT si cunoscatori ai limbii engleza. Mai putin a limbii romane, dar cui ii trebuie asa ceva?

Un tanar milenial va sti mereu cum sa foloseasca un telefon de ultima generatie, o tableta si este expert la smart TV-uri. Majoritatea nu se mai uita la televizor, gasesc orice pe internet. Iar salariile pentru ei incep de la mii de euro in sus, nu mai muncesc pe bani putini, iar grija zilei de maine, nu prea exista. Dar de fiecare data cand dau de greu, apeleaza la parinti, care au OBLIGATIA sa rezolve problema ieri, sau in cel mai rau caz, in urmatoarele 10 minute!

Eu fac parte evident din generatia X, cea nascuta intre 1961 si 1980. Nu stiu insa ce neratie o fi „patronul” blogului, nascut cu 10 ani mai devreme. Eu am avut ghinionul sa prind exact perioada de tranzit, adica nici nu m-au crescut parintii pana la 30 de ani, dar nici nu m-am asezat cumva social pana la 40.

Milenialii

Cine sunt milenialii?

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.