Cum e corect, i-au sau iau

Hai ca nu se mai termina intrebarile despre gramatica, azi ma intreaba un cititor cum se scrie corect: i-au sau iau. Pai depinde, ca ambele forme sunt corecte in functie de context. Este evident ca aici avem doua cazuri diferite, cand este vorba de verbul a lua, vom scrie ei iau masa impreuna cu familia, insa daca putem inlocui acel i cu lui, este evident ca vom folosi cratima ca in exemplul urmator: i-au cazut subiecte grele la bacalaureat. Adica lui, evident! Hai ca nu e greu, nu-i asa? Gramatica este usoara daca o inveti la timp.

Cum e corect, i-au sau iau

Evident ca la fel este si in cazul lui m-am, l-am,i-am etc. Adica nu chiar asa, adica nu avem ambele forme corecte ca in cazul lui i-au si iau, variantele corecte fiind cele cu cratima. In aceste cazuri m este ma, l este lui la fel ca si acel i de la i-am. Uite asa invatam sa scriem corect gramatical, ca altfel o sa umplem internetul nu mai cu greseli, ne facem de ras.

Articolele de gramatica sunt scurte, ca pana la urma nu ai ce spune mai mult la aceste subiecte. Ca sa va fie mai usor, am pus in partea de jos la meniu rubrica de gramatica, ca pana la urma site-ul nu este unul in care invatam doar limba romana, nu-i asa? Vedeti ca se scrie tot cu cratima si acest nu-i, varianta nui nu exista! Am zis sa pun tot aici si exemplul asta, ca era absurd sa fac un articol nou doar pentru asta. Nu esti sigur cum se scrie corect ceva? Intreaba-ma si eu iti raspund pe site, cu exemple – ca sa-ti fie mai clar!

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.