Corporatistul Gica
Teoretic [ dar si practic ] nu am fost niciodata corporatist, am lucrat la doua firme mari si am fost asociat cu una si mai mare. Asta in 27 de ani, timp in care am fost antreprennor, electronist, profesor si angajat. Poate nu in ordinea asta, dar cu siguranta nu am fost corporatist si nici nu cred ca am cunoscut unul pana acum. Dar tot aud mereu de corporatistul Gica, care munceste fara frica si ia salariu cat incape.
Corporatistul Gica munceste fara frica
Ce inseamna sa fii corporatist? Pai sa muncesti intr-o corporatie, o multinationala, sau ma rog la o banca mare – dar la birou nu la ghiseu. In Bucuresti de exemplu ii gasim in Pipera. Nu merg neaparat cu gipanul la munca, ii vezi coborand din metrou, din autobuze si tramvaie, dar mereu pusi la patru ace [ majoritatea ], desi unii se mai imbraca si sport, dar asta destul de rar, in functie de eticheta din corporatie.
DA, in 90% din cazuri corporatistii au studii superioare, sunt tineri [ 80% au sub 40 de ani ] si sunt platiti nu bine, ci foarte bine. Sunt cei ce au ales sa stea in tara, in loc sa emigreze pentru un trai mai bun. E nevoie de experienta ca sa devii corporatist? Si DA si NU, pentru ca daca esti tanar absolvent, abia ai iesit de pe bancile facultatii, cu siguranta nu prea ai experienta. Dar trebuie s afii dinamic, sa aplici la asfel de job-uri, daca le vrei cu adevarat.
Cat de mare e salariul unui corporatist? Aici e spilul, multi cred ca un corporatist primeste din prima zi mii de euro, ei bine nu-i chiar asa. La inceput poate lua 500 de euro pe luna, in mana – evident. Dar cum acumuleaza experienta ajunge la 1500 cu usurinta. De ce? Pai la inceput nu prea stii nimic sa faci, iar apoi compania nu ar vrea sa te vada fugit la concurenta pentru o leafa mai mare. Asadar rabdare!
Vrei sa-ti zic ceva? In Bucuresti un sfert din populatia tanara lucreaza la mari companii, deci sunt corporatisti! Iti dai seama acum de ce sunt preturile astea la chirii, de ce e mereu plin la localurile de fite? Pai au cu cine sa lucreze, asta-i secretul. Un avantaj pentru antreprenorii locali: au cui sa-si ofere serviciile, asa ca daca vrei sa livrezi la birou o pizza, sau ma rog orice ar dori un tanar corporatist, acolo e locul tau, langa cladirile de birouri. La final ar trebui sa spunem ca in Romania sunt peste un milion de corporatisti, ceea ce e bine daca ne gandim la salarii, care ridica media dar face ca discrepanta sa fie mare intre cei cu salarii mici [ minimul pe economie, sau pe acolo ] si cei care iau imprumuturi pentru prima casa.