Cu tramvaiul prin orasele Romaniei

Acum mi-am dat seama ca nu mai stiu in ce orase avem tramvai si unde nu, evident ca in Bucuresti si Ploiesti avem, le stiu bine pentru ca merg des cu ele, mai avem la Iasi, Arad si Timisoara, banuiesc ca la Cluj si Brasov sunt tramvaie, dar oare in alte resedinte de judet or mai fi? Parca aveam si la Constanta, nu-i asa? Putini stiu insa istoria tramvaiului in Romania, cand a fost fabricat primul si care este azi cel mai modern si unde a fost pus pe sine.

Cu tramvaiul prin orasele Romaniei

Uite ca desi pana acum fabricam tramvaie sub licenta, Astra Vagoane a decis ca e timpul sa faca propriile vagoane, care au si fost cumparate in cateva orase din tara. Acum mi-am adus aminte ca avem linie de tramvaie si in Oradea, am fost de curand sa ma balacesc la Baile Felix si le-am vazut pe linie. Deci avem cu ce ne lauda, asta este sigur.

Daca am ajuns sa discutam desprfe asta, poate e cazul sa invatam cate ceva si despre uzina Astra din Arad, ce dateaza din 1881 – de pe vremea cand erau prin zona Austro-ungarii. Noi am preluat uzina in 1918 – de atunci am mers pe proiecte proprii sau sub licenta, in special germana. Se zice ca tramvaiul este mai ieftin si mai nepoluant in comparatie cu alte mijloace terestre, caci este depasit doar de metrou – care este mai rapid si de obicei are mai multe vagoane.

Desi cei de la Astra au fost pe profit in ultimii ani, era cat pe ce sa dea faliment, dar uite ca a ajuns sa exporte, iar noi sa avem cu ce ne mandri – intr-o epoca cand mai mult ne plangem decat ne bucuram de succes!

Tramvai romanesc

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.