Cum ajungi pe Muntele Athos

Multi ar vrea sa ajunga la Muntele Athos dar nu stiu cum sa faca asta. Evident ca nu e foarte usor, chiar daca material permisul costa doar 25 de euro. Insa se dau zilnic doar 100 de permise pentru ortodocsi si 10 pentru restul credintelor. Asadar intrebarea corecta este nu cum sa ajungi pe Muntele Athos ci cand. Aici sunt 21 de manastiri si trebuie sa sunati la toate la care vreti sa stati. De obicei se poate sta la o manastire de pe Muntele Athos doar o zi, dar exista si exceptii. Maxim trei zile vei fi cazat gratis si vei primi mancare. Apoi va trebui sa muncesti ca sa poti ramane in continuare.

Cum ajungi pe Muntele Athos

Nu plecati fara sa sunati la Tesalonic ca sa primiti permisul de intrare pe Muntele Athos. Permisul se obtine doar dupa ce ati gasit cazare pentru fiecare noapte petrecuta acolo. Va dati seama  ca sunt permise doar 100 de persoane zilnic, deci intr-un an nu pot ajunge pe Muntele Athos mai mult de 35.600 de ortodocsi. Pe Sfantul Munte exista doua schituri romanesti – Schitul Prodromu si Schitului Lacu, unde puteti suna pentru a va ajuta sa obtineti permisul. Inarmati-va cu rabdare.

Muntele Athos mai este numit si Gradina Maicii Domnului, iar prima manastire de aici are o vechime de aproape 2000 de ani! Greu de crezut, nu-i asa? Evident ca nu mai exista. De exemplu Republica Autonoma a Sfântului Munte nu permite accesul aici decat pe mare si numai barbatilor, iar copii trebuei sa fie insotiti de tatal sau si trebuie sa aiba minim 12 ani.

Cea mai veche manastire de pe Muntele Athos care exista si azi este Sfanta manastire Lavra, construita in anul 963. Daca ajungi aici poti spune ca ai avut noroc, ca ti s-a implinit o dorinta si ca vei fi cu un pas poate, mai aproape de Dumnezeu. Voi incepe azi o scurta incursiune la manastirile de pe Muntele Athos, voi scrie inclusiv depsre cele doua schituri romanesti si despre contributia romanilor la acest Sfant Munte pe parcursul istoriei. Sper sa va ajute sa aflati mai multe despre centrul ortodoxiei, cum imi place mie sa-i spun.

manastirea Lavra

Mănăstirea Marea Lavră (gr.: Μεγίστης Λαύρας)

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.