Cum cumpar un site (domeniu) de la persoane fizice
Am vandut de curand un domeniu + site-ul aferent si am descoperit ca este nevoie de cateva lamuriri pentru incepatori, pentru a intelege mai bine ce inseamna si ce implica cumpararea de la o persoana fizica. Daca de obicei un domeniu nou, deci fara site pe el instalat poate fi cumparat de orice register – inclusiv d ela firma de hosting, in cazul unui site lucrurile nu stau la fel. In primul rand majoritatea site-urilor nu sunt ale unei firme ci apartin persoanelor fizice.
Cum cumpar un site (domeniu) de la persoane fizice
Deci fiind vorba de persoane fizice ce detin aceste domanii si site-uri sa lamurim prima problema: NU se poate emite factura pe ele! In cazul cand persoana respcetiva are totusi o firma, s-ar putea emite factura pe prestari servicii (IT daca este in obiectul de activitate), insa asta implica costuri suplimentare: TVA, impozit pe profit sau chiar pe dividente – pentru ca statul are si el dreptul la o parte din banii tai. Adica pe scurt ai putea plati inca pe atat pentru ca vrei sa ai factura. Varianta mai simpla? Pui banii in salariul tau – o prima de exemplu, ca recompensa ca ai fost istet si ai cumparat un site! Variante mai sunt si sunt simple, la indemana oricarui contrabil – dacac nu stie, schimba contabilul, este slab pregatit ( mai ai cheltuieli de protocol etc.!).
Daca am lamurit partea cu factura, sa vedem mai departe ce implica o astfel de vanzare. Ai doua variante: prima este sa ai un cont la acelasi register de la care a fost cumparat initial domeniul, sau sa-l transferi direct intr-un cont pe care-l detii deja. Recomand pastarea registerului – in cazul meu Godaddy – pentru ca cel putin la preturi si usurinta de a cumpara domeniile stau destul de ok. Nu-ti place asta? Ok, faci cum vrei, sunt banii si timpul tau – oricum este mult mai greu, necesita timp si de multe ori ajungi sa dai tikete la suport, deci nervi si timp pierdut. Pentru ce?
Acum sa ajungem la site, caci cu domeniul odata transferat pe numele tau – la acelasi register sau la altul, nu conteaza – esti proprietarul de drept al site-ului si domeniului si tranzactia s-a incheiat (evident asta implica ca ai primit baza de date si alte fisiere – de obicei poze, scripturi daca e cazul, tema, etc.) – iar tu trebuie sa pui acele fisiere la o firma de hosting. NU este nicio legatura intre register si hosting, desi evident ca pot fi aceleasi.
Pe intelesul tuturor: poti avea domeniul inregistrat la Godaddy si gostat la ClausWeb. Asta nu implica nimic, totul functioneaza independent. Deci an de an vei reinoi domeniul la Godaddy si vei plati hostingul la ClausWeb. OK, vrei sa ai totul la o firma, nu este nicio problema, maia les daca ai majoritatea domeniilor inregistrate la ei si hosting tot de la ei. Atunci nu ai de facut decat doua lucruri: Alegi optiunea Addon domains si adaugi domeniul, copiezi fisierele site-ului in acel folder si adio! Site-ul tau este ON!
Recapitulare: factura de la persoane fizice exclus – de ce sa-i incurci pe ei cand de fapt poti rezolva asta direct pe firma ta, teoretic si cu un cost mai mic, bataia de cap o are contabilul tau nu vanzatorul! Mutarea domeniului in proprietatea ta este una, hostigul este alta: desi ambele actiuni se refera la mutat – site-ul de pe hosting-ul vechi, domeniul de pe numele proprietarului pe al tau, NU exista legatura intre cele doua actiuni! In sprranta ca am fost cat se poate de explicit, astept intrebarile celor ce nu au inteles prea bine despre ce vorbim noi aici!