Cumanii – stramosii comuni ai romanilor si maghiarilor

Am plecat de la o chestie mai veche, precum ca Mircea cel Batran, sau ma rog  – stramosii sai ar fi fost cumani. Trecand peste faptul ca istoria cumanilor pe teritoriile noastre si ale vecinilor nostri maghiari este de scurta durata si se rezuma la secolul al IX-lea, ca mai apoi sa-i regasim cel tarziu in secolul al XIII-lea, atat pe teritoriul de azi al Romaniei cat si al Ungariei, ce concluzii am pute atrage? Sa fi fost Basarabii cumani, sau o increngatura de sange localnic cu cel cuman? O chestie ciudata: cumanii aveau mereu prezenta reprezentarea unui vultur, soim sau acvile, pe care o gasim si in stema Transilvaniei.

Cumanii – stramosii comuni ai romanilor si maghiarilor

Sa nu uitam ca inaintea cumanilor au mai trecut pe la noi si pecenegii, sa fi lasat si ei ceva material genetic prin zona? Cam cat timp ne va lua pana o sa intelegem ca romanii, ca si restul popoarelor europene, au sangele amestecat? Ca nu avem pur ADN de roman, maghiar sau german? Nu ami zic de francezi, englezi sau ce mai vreti voi. Suntem un rezultat al migrarii populatiilor de mii de ani. Nu mai suntem de mult daci, latini nici pomeneala, ca ei erau de acum peste 2.000 de ani un amalgam de natii.

In secolul al XIII-lea, Tara Romaneasca sau Muntenia, era cunoscuta sub numele de Cumania. Sa nu uitam ca ne-au ramas amintiri de genul denumirilor de localitati: Comanesti, dar si nume de familie, cum ar fi Comaneci. Asadar cumanii si-au legat scurta lor istorie europeana cu cea a romanilor. Dar si a ungurilor, pentru ca i-am gasit mereu acolo in izvoarele istorice medievale. Mai ales in lupta lor cu bizantinii, asa ca nu e de mirare ca multi istorici ii considera de fapt pe cumani ca fiind de fapt romani.

Cumani

Cumanii – strămoșii comuni ai romanilor și maghiarilor

Poate vrei sa citesti si:

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.