De ce creste ROBOR si ce vina are BNR-ul

Deci leul nostru scade din doua motive: cel mai important este faptul ca economia noastra nu este cine stie ce si pe locul doi evident, ceea ce ar trebui sa stie orice economist, pentru ca sunt prea multi lei pentru ce nevoi au romanii! Pare ciudata ultima afirmatie, nu-i asa? Doar ca asta este definitia inflatiei, care la randul ei duce la deprecierea monedei nationale. Evident ca mai intervine si instabilitatea politica, vestile nu tocmai bune despre tara ta. Asa se face ca ROBOR creste si culmea, BNR nu are nicio vina!

De ce creste ROBOR si ce vina are BNR-ul

Hai sa o lamuresc repede pe asta cu BNR-ul si ROBOR-ul, ca apoi lumea o sa zica ca tin cu ursul, recte Isarescu.Deci Banca Nationala face un calcul pe baza datelor primite de la banci si apoi afiseaza cat este cursul mediu interbancar! Ati prins ideea? ROBOR este o medie a dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele, iar asta este evident o intelegere intre ele. Fix cum fac si oamneii, negociaza si cad la intelegere. Deci nu Banca Nationala stabileste cat va fi ROBOR-ul ci doar calculeaza cat este el!

Deci de ce creste ROBOR? Pai pentru ca unele banci dau credite scumpe, iar BNR nu vine cu oferte mai bune, ca sa le mai dea peste mana bancherilor lacomi, care de fapt sunt niste camatari legali. Adica bancile care au bani la greu in visterie, imprumuta pe cele mai sarace la o dobanda mai mare. De unde au unele banci bani? Pai fie de la banca centrala din tara de origine, fie din banii virati pentru noi de angajatori, etc. si mai putin din depozite, pentru ca nu-i asa, daca pui un leu la banca primesti inapoi 50 de bani! Asadar nu zic ca nu or fi depozite la banci, dar de fapt lichiditatile vin din obligatia noastra de a ne tine banii prin banci. Adica BNR ar trebui sa ofere bani pe piata la dobanzi mici, ca sa aiba bancile de unde sa se imprumute, cum nu se prea intampla asta, uite ca ele vor sa tina dobanda sus!

De ce creste ROBOR

De ce creste ROBOR si ce vina are BNR-ul

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.